hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik : Sve sam bliže odluci da ne učestvujemo u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine !

Milorad Dodik : Sve sam bliže odluci da ne učestvujemo u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine !

02 Decembra
16:44 2014

DodikCovic17Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u utorak da je njegova stranka sve bliže odluci da ne bude u vlasti na razini države, na čemu i inzistiraju vodeće stranke iz Sarajeva, čime bi se ubrzala uspostava vlasti ali i otežalo njezino funkcioniranje.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, istaknuo da ni on ni SNSD ne žele ovisiti o dobroj volji Stranke demokratske akcije (SDA) i njezina čelnika Bakira Izetbegovića te da će zbog toga radije izabrati mjesto u opoziciji. Ranije je Izetbegović poručio kako je Dodikova stranka neprihvatljiva zbog njegova negiranja genocida nad Bošnjacima i opstrukcija europskog puta BiH.

Predsjednik SNSD-a, čija će stranka nakon izbora u oktobru  uspostaviti novu vladu u Republici Srpskoj te imati većinu u srpskom klubu Doma naroda Parlamenta BiH, najavljuje pritom da će se u Parlamentu BiH ponašati kao opozicija, što bi moglo potpuno paralizirati rad vlasti na razini države.”U tom slučaju imat ćemo manje odgovornosti, ali je sigurno da nećemo aplaudirati vlasti koju bi eventualno činili SDA, Demokratska fronta, Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Narodnog demokratskog pokreta”, rekao je Dodik komentirajući koaliciju SDA i Demokratske fronte s koalicijom stranaka iz Republike Srpske koja je u RS, nakon natezanja oko parlamentarne većine, ostala u oporbi.

Po Dodikovim riječima, SNSD će ostati u partnerskim odnosima s HDZ-om BiH čak i ako ova stranka bude sudjelovala u Vijeću ministara BiH iz kojega bi bila izbačena njegova stranka.Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je da će njegova stranka biti u vlasti na svim razinama u BiH, jer je za to dobila dominantnu podršku hrvatskih birača. Pri tome se zauzeo da vlast u državnom Vijeću ministara tvore stranke koje su pobjednici u dva entiteta i među tri naroda, jer smatra da će u suprotnome doći do nove krize.

“Jedini ispravan put je da legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda formiraju vlast na razini BiH. Želimo biti legalisti, a u slučaju da put formiranja vlasti bude drukčiji, veoma brzo ćemo spoznati da imamo krizu i sigurno je da o svemu odlučuju stranke iz Sarajeva”, kazao je Čović.

Po njegovim riječima, vlast na razini države BiH bez Dodikova SNSD-a bit će osuđena na neuspjeh.Ako bi Čović pristao sudjelovati u uspostavi izvršne vlasti na razini BiH bez SNSD-a, Dodik nema načina to spriječiti jer SDA, DF, HDZ BiH, SDS i PDP zajedno imaju većinu od 25 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, koji jedini potvrđuje sastav Vijeća ministara.Problem bi, međutim, mogao biti u postupku donošenja bitnih zakona i odluka, jer njih mora potvrditi i Dom naroda državnog parlamenta koji broji petnaest zastupnika, po pet iz sva tri konstitutivna naroda. Dodik i njegovi saveznici u budućem Domu naroda parlamenta BiH će imati kontrolu nad tri od pet srpskih zastupnika, koji onda mogu blokirati usvajanje bilo kojeg zakona.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku