hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik : Stranci pregovaraju u ime Bošnjaka

Milorad Dodik : Stranci pregovaraju u ime Bošnjaka

09 Oktobra
20:24 2009

Američki i evropski zvaničnici su  u Butmiru iskazali mišljenje da treba da se ustavno konstituiše vlada BiH, umanje nadležnosti Predsjedništva BiH, te da u Ustav budu uključene do sada prenesene nadležnosti, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.Dodik je istakao da je jasno rečeno da RS nema prijedlog ustavnih promjena, da smatra da se ne može formirati vlada BiH, niti širiti nadležnosti, kao ni da ono što je odlukama i nametnutim rješenjima visokog predstavnika sa RS preneseno na BiH ne može automatski ući u ustavni tekst. "RS nema prijedlog ustavnih promjena, ali naravno možemo da čujemo o tome šta drugi misle. Smatramo da se u tom pogledu ne može formirati vlada BiH. Ne mogu se proširiti nadležnosti. Ono što je odlukama i nametnutim rješenjima visokog predstavnika istrgnuto iz RS i preneseno na BiH ne može automatski ući u ustavni tekst", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka. Prema njegovim riječima, ne može se raditi na taj način i to je strancima savršeno jasno, kao što im je jasno prenesen stav RS. "Ovo je bila prilika da im kažemo da mi nismo zainteresovani za ustavne promjene, da je Republika Srpska potpisnica Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma koji se zove Ustav, i da samo RS i njene institucije mogu da daju svoje mišljenje o Ustavu, a ne političke partije", rekao je Dodik. On je rekao da je na današnjem sastanku u Butmiru dogovoren nastavak razgovora u narednih deset dana kada će biti riječi o nekim opštim temama koje su bile na današnjem dnevnom redu, a koje su postavili stranci.

"Treba primjetiti da je možda i njima jasno da ovde nema konsolidovanih pregovarača unutar BiH. RS ima potencijal da pregovara, kod Bošnjaka toga nema i očigledno da neki stranci preuzimaju ulogu pregovarača u ime bošnjačke strane, i to se vidjelo po obimu teme koja je pokušana da se stavi na dnevni red vezano za ustavne promjene i ocjena koju smo prvi put danas čuli, a to je da će, neke navodno minimalne ustavne promjene, biti uslov za moguće podnošenje aplikacije za kandidatski status za članstvo u EU, što dosada nije bilo tako", rekao je Dodik.On je istakao da je na sceni širenje uslova, što je nekorektno, od onih koji su pokušali time da dramatizuju situaciju. Dodik je istakao da RS nema pregovarače i da je stabilna, a da je u Federaciji BiH destabilizacija prisutna u svim pitanjima. "Osnovno što smo danas rekli je da naša volja proizilazi iz činjenice da mi ne volimo BiH i da nismo spremni da RS dovodimo u podređenu poziciju u svemu tome", rekao je predsjednik SNSD-a.Prema njegovim riječima, strani predlagači ponašaju se kao da oni više zastupaju interes BiH, nego sami domaći političari. "Dakle, teme su bile jasne. Pokušano je da se napravi paket. Mi smo imali najavu da ćemo dobiti neki pisani paket još sinoć, toga nije bilo ni sinoć, ni danas na kraju sastanka. Imali smo samo razgovore o tim temama", istakao je Dodik.

On kaže da je osnovna tema bio Ustav, da se usput govorilo o državnoj imovini i bezviznom režimu, ali da nije bilo riječi o zatvaranju OHR-a. "Imovina i bezvizni režim se odvijaju u najboljem mogućem pravcu. Neko namjerno, razbijajući prudski proces i praveći destabilizaciju BiH, želi da na scenu vrati strance koji će pregovarati prije svega u ime političkih interesa bošnjaka", rekao je Dodik.On je istakao da su se pitanja u vezi sa ustavnim promjenama odnosila na ljudska prava, izvršnu vlast, Predsjedništvo i nadležnosti. Dodik je pojasnio da su strani zvaničnici na plenarnom sastanku održali uvodne riječi, nakon čega su razgovarali sa predstavnicima političkih partija posebno, te da su na plenarnoj sjednici samo oni govorili, "tako da je čitav sastanak bio više monolog, a ne  dijalog." Premijer RS rekao je da narednih deset dana ima druge prioritete vezane za Vladu Republike Srpske, koja mora rješavati neka ekonomska i socijalna pitanja. Dodik je rekao da je sinoć bilo više govora o entitetskom glasanju, i da je stav SNSD-a bio takav da to ni u kom slučaju ne može biti na dnevnom redu."Jasno je rečeno da nam nije stalo da toga budemo njima dobri momci i da smo naviknuti na situaciju gdje nam se stalno postavljaju novi uslovi i traži od nas više, a nikada nisu verifikovali napore koje smo učinili, i prema tome kretanje na štetu RS ovdje se neće desiti", istakao je Dodik.Dodik je rekao da materijal, za koji je najavljeno da će biti uručen prilikom dolaska na sastanak, učesnicima nije uručen ni na početku ni na kraju sastanka, i ocijenio da to govori da ni među strancima nije bilo saglasnosti, te da su odlučili "da to iskarikiraju i da ga nekako privedu kraju i odlože za deset dana da vide mogu li napraviti konsenzus o tome".

Predsjednik SNSD-a je rekao da u vezi Ustava nema o čemu razgovarati sa Amerikancima i Evropljanima, jer "oni nisu ti koji glasaju o Ustavu"."Dajte nam Tihića, Silajdžića, Čovića da razgovaramo o tome. Ne mogu stranci modelirati ovaj ustavni sistem, i ne mogu ignorisati naš stav. Mi smo bili ovdje iz poštovanja prema Americi i Evropi", rekao je Dodik.Dodik je naglasio da ukoliko proces ustavnih promjena budu vodili Amerikanci i Evropljani, predstavnici SNSD-a neće učestvovati u tome."Ne želimo da oni to rade, niti oni to mogu raditi, i ne interesuju me nevladine organizacije koje dobiju novac i hodaju ovdje da bi ga opravdali pokušavajući da vrše razne pritiske", rekao je

Dodik.On je istakao da su ustavne promjene stvar domaćih ljudi, i domaće procedure, napomenuvši da je Ustav BiH prihvatila RS i da će ona na svom parlamentu, odlučiti šta će prihvatiti."Naravno, ja jesam važan čovjek u tome, ali o bilo kakvom dogovoru o minimalnim promjenama Ustava u nekom dijelu koji mi možda možemo da prihvatimo, moraće da se odluči u javnosti i Narodnoj skupštini RS", rekao je Dodik. On je istakao da neće inicirati sastanke sa liderima koji su napravili ćorskokak, i "koji svaki sastanak sa nama smatraju nekim gubitničkim poslom"."Bili smo sa Čovićem, možemo da se ponovo sastanemo. Ko god hoće da razgovara naša adresa je poznata. Nikoga neću moliti, za nas ustavne promjene nisu prioritet, ukoliko nekom jesu, neka nas zove na razgovore", rekao je Dodik i dodao da će doći na naredni sastanak sa međunarodnim zvaničnicima zakazan za deset dana u Butmiru.  (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku