hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik: SNSD i HDZ BiH “čvrst blok” nove vladajuće koalicije u BiH

Milorad Dodik: SNSD i HDZ BiH “čvrst blok” nove vladajuće koalicije u BiH

28 Oktobra
01:38 2014

CovaDo22Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak nakon objave cjelovitih rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini 12. oktobra kako će njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH činiti okosnicu nove vlasti ,  te kako se još samo čeka na odluku o tome tko će i kako koalirati među strankama s bošnjačkim predznakom.Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako će se u četvrtak u Mostaru sastati s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i dogovoriti nastavak “savezništva koje postoji od ranije”.
“Zajedno ćemo graditi sistem  vlasti na nivou  BiH i sačekat ćemo rasplet u bošnjačkoj političkoj strukturi”, kazao je Dodik, dodajući kako SNSD i HDZ BiH kao “snažan blok” mogu bitno da utjecati na ustroj buduće vlasti u BiH.

Prema rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo Centralna izborna komisija  BiH (CIK), Dodikov SNSD u novom sazivu Zastupničkog doma parlamenta BiH imat će šest od 42 zastupnika koliko ih broji to tijelo. HDZ BiH imat će četiri zastupnika, no uvjerljivo najjača bit će Stranka demokratske akcije (SDA) koja je osvojila deset zastupničkih mjesta.Za uspostavu vladajuće većine u državnom parlamentu potrebno je osigurati podršku najmanje 22 zastupnika.SDA je najavio samo početak međustranačkih pregovora, no do sada nikome nije uputila poziv za koaliranje.Rok za konstituiranje Zastupničkog doma parlamenta BiH je trideset dana od trenutka objave službenih i potvrđenih rezultata izbora, što se očekuje najkasnije do 11. novembra.Izborni zakon nije međutim predvidio rokove za uspostavu Vijeća ministara BiH, a to je prije četiri godine dovelo do situacije da se na formiranje tog tijela čekalo punih 16 mjeseci. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku