hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik: Silajdžić isto poručuje što i Milošević 90-ih

Milorad Dodik: Silajdžić isto poručuje što i Milošević 90-ih

24 Septembra
09:04 2007

Srpskoga lidera u BiH Milorada Dodika Deklaracija hrvatskih političara nije posebno iznenadila iako priznaje kako je nije detaljno iščitao. Dobitnik Večernjakovog pečata za 2006. ponovno je potvrdio zašto uspijeva zadržati rejting najcitiranijeg političara.
DODIK: Vrlo je značajno da ususret razgovora koji nas očekuju imamo usuglašena stajališta političkih predstavnika svih kolektiviteta u BiH. Dobro je što su političari u okviru hrvatskog političkog bloka zajednički usuglasili kako ići kroz ustavnu reformu. Mi smo već to rekli da se BiH može dugoročno održati kao federalno ustrojena zajednica s nekoliko federalnih jedinica.

VL: Je li to na neki način dorada Daytona i entiteta?
DODIK: Iz Sarajeva se odmah požurilo s pričama i etiketiranjem o stvaranju  entiteta i negativnim nabojem. Ja ne mislim tako. Bile bi to federalne multietničke jedinice sa strukturom vlasti u kojoj bi svi sudjelovali. To je nešto što može osigurati budućnost BiH.

VL: Vratimo se Deklaraciji. Kritičari navode kako hrvatski političari nisu imali hrabrosti napisati ono što većina naroda očekuje?
DODIK: Hrvati kao narod na jednom dijelu BiH trebaju imati političko-teritorijalnu organizaciju koja bi se zvala federalna jedinica. U toj bi jedinici bili dominantan ali ne jedini narod. Vlast bi se uspostavila, kao što imamo u RS-u, da u Vladi svi participiraju. Ipak dominantan broj u tamošnjoj Vladi imali bi Hrvati. Neka Vlada, primjerice u Mostaru, mogla bi imati osam Hrvata…

VL: Na čemu temeljite očekivanje da bi takav sustav funkcionirao?
DODIK: Ja sam u to uvjeren. Političari su sada u jednoj delikatnoj situaciji. Ako imate ponudu koja se zove ustavne promjene i razgovara se o dizajnu ustava, onda bi sve opcije trebale biti na stolu. Ako bilo što kažete što odudara od Sarajeva ili pak dijela međunarodne zajednice, onda kažu da ste protudaytonski.

VL: Zar daytonski grijeh nije prošlost?
DODIK: Djelomično. No još značajan dio reagiranja iz Sarajeva ide u tome pravcu. Na kraju će se sve međutim svesti na odgovor hoće li BiH uspjeti postići dogovor o složenom sustavu ili će se razići.

VL: Ne prizivate rat?!
DODIK: Kakav rat. Ovdje nema više rata i tko bi na kraju s kim ratovao. Imamo jedno dobro iskustvo kako se Čehoslovačka razišla.

VL: Aludirate li da bi nam Visoki predstavnik kao Slovak tu mogao biti od pomoći?
DODIK: Nisam mislio na to. Oni su se razišli ali su se ponovno sreli u EU. Ovdje protivljenje zahtjevu da Hrvati imaju federalnu jedinicu ili zahtjev za ukidanje RS koji dolaze iz Sarajeva su isključivo motivirani željom za dominacijom jednih nad drugima.

VL: Upozoravate na pokušaj unitarizacije. Kakav je odgovor RS-a?
DODIK: Ako se bude išlo u tome pravcu, doći će do razlaza zemlje. Pri tome ne mislim kako je to potrebno i dobro. I kad bi do toga dolazilo, zagovaram politički dogovor i racionalni pristup. Trebamo biti iskreni i reći ne može se graditi BiH na frustracijama Hrvata koji smatraju da su marginalizirani u Federaciji ili pak smatraju da u RS nemaju prava koja bi trebaju imati.

VL: Pa tko ih ne želi dati?
DODIK: Ne vidim ništa problematično u tome da se u BiH osjećate Srbinom, Hrvatom ili Bošnjakom. Priču o građanskom uređenju na jednak način zagovaraju Haris Silajdžić, Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija. Iza njih stoji ultranacionalnistička politika dominacije jednoga naroda koji je sada relativna većina. U građanskoj državi postao bi apsolutna politička većina. Može li netko zamisliti stabilan sustav u kojemu bi postojala takva dominacija.

VL: Je li moguće na ideji federalizma, koju zagovaraju Hrvati i Srbi,  pridobiti Bošnjake čiji političari vjeruju u unitarnu zemlju?
DODIK: Nije zabranjeno sanjati i to ne možete spriječiti. Legitimno je predlagati unitarizaciju, kao što mi imamo svoj prijedlog ili Hrvati gledanje s  Deklaracijom. No jedno su želje a drugo mogućnosti. Mi moramo zajedno sjesti i dogovoriti se kako ovoj državi omogućiti da krene naprijed.

VL: Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je u izjavi za jednu tiskovinu rekao treba mijenjati unutarnje granice, pa i RS-a. Kako na to gledate?
DODIK: Nema ništa od toga.

VL: Je li moguće ulaziti u aranžmane promjene granica primjerice Bosanskog Broda i Dervente za Drvar, Grahovo, Glamoč?
DODIK: Nije moguće.

VL: Što je onda moguće?
DODIK: Moguće je da od Federacije Hrvati organiziraju političko-teritorijalnu jedinicu, da se uspostavi vlast, odnosi i jednaki standardi kakvi vrijede u Europi. To je moguće.

VL: A komentar na Čovićeve medijske navode?
DODIK: Nisam vidio te izjave jer ne čitam novine za koje je to navodno izjavio.

VL: A čitate li Večernji list?
DODIK: Svaki dan.

VL: Iako zagovarate ustavne promjene, nedavno ste rekli kako vam i Dayton odgovara. Što pod tim mislite?
DODIK: Kada sam iznio prijedlog o federalizaciji zemlje optužili su me da destabiliziram zemlju. Mi nemamo nikakvog drugog motiva izuzev toga da se riješe frustracije sviju a ova država krene naprijed. Dayton možda nije pravedan ali je međunarodni sporazum i najviši autoritet.

VL: Postoji li nagodba Srba i Hrvata. Je li to bio cilj sastanka kod Mladena Ivanića?
DODIK: Problem kod većine bošnjačkih političara je to što u svim potezima traže osvetu. To im je glavni motiv u politici. Oni žele, kako reče reis Cerić, imati svoju državu. To znači da ja u Banja Luci moram sve prihvatiti kako oni kažu u Sarajevu ili vi Hrvati u Mostaru. Pa je onda nastavljeno s tezom da svi koji ovo ne prihvaćaju mogu ići, valjda Hrvati u Hrvatsku a mi u Srbiju. Mi međutim nikada nismo rekli da svatko onaj tko ne prihvaća ovo što nudimo može ići na Bliski Istok.

VL: Prigovara vam se često kako dijelite BiH?
DODIK: Ja sam za to da ostane BiH. Ali ono što rade Silajdžić i drugi ne vode nigdje. Iste sam formulacije slušao od Miloševića 90. godine. Tko neće prihvatiti, može ići. Mi smo većina, sve nama pripada. Isto to sada slušam iz Sarajeva.

VL: A Silajdžić tvrdi da je stanje gore sada nego u ratu?
DODIK: Nije on autentičan u toj tvrdnji. Ali ja ne mislim tako. Ne znam kakvo je stanje u Sarajevu ili Zenici, ali možete makar na primjeru Banja Luke vidjeti da je sve vrlo gospodarski dinamično.

VL: Vjerujete li da je moguće riješiti policijsku enigmu bez sudjelovanja međunarodne zajednice?
DODIK: Tu enigmu je napravio Paddy Ashdown i slični s raznim eksperimentima. Obećanjima Lagumdžiji, Tihiću i sličnima nastojalo se oduzeti policija i time trajno ugasiti RS. Kada sve na kraju sagledate, jasno je kako se radi o neustavnom prijedlogu. Mi smo spremni na dogovor ali s jasnim strukturama policije RS-a. Ako je cijena da se odreknemo policije RS-a, mi to onda ne možemo prihvatiti.

VL: Vjerujete li u dogovor?
DODIK: Mi očekujemo da prvo europsko načelo mora biti poštivanje ustava. Ne može se tako rušiti ustavno-pravni poredak kako nekome padne na pamet.

VL: Boji li se RS sankcija?
DODIK: Zašto bismo ih se bojali?

VL: A osobno?
DODIK: Pod sankcijama sam čim se bavim ovim poslom.

VL: Ne vjerujete više u smjene!
DODIK: Neka svatko radi svoj posao.

VL: Biste li podržali smjenu Silajdžića?
DODIK: A zašto bi ga smijenili?

VL: Pa neki vjeruju da bi se time stabilizirala politička situacija.
DODIK: Mislite li da je Tihić nešto bolji, ili da je Lagumdžija neka bolja priča. Ili kada nema Milorada Dodika neće biti radikalizma. Tek onda bismo to imali na sceni.

VL: Na kraju, po svemu sudeći BiH će propustiti još jedan vlak za Europu.
DODIK: Turska ga propušta već 30 godina ali ima gospodarski razvoj.        

 (Zoran Krešić  (Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku