hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik najavio : “RS prekida svaki kontakt s američkim i britanskim diplomatama!”

Milorad Dodik najavio : “RS prekida svaki kontakt s američkim i britanskim diplomatama!”

17 Marta
16:25 2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je u toku formiranje tima koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju “o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH”. 

Dodik je kazao da je na jučerašnjem sastanku predstavnika koalicije koja obavlja vlast u Republici Srpskoj odlučeno da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

“Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa”, kaže Dodik. 

Dodik tvrdi da američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Savjeta bezbjednosti UN podržavaju, kako kaže, “privatno neimenovano lice za visokog predstavnika”. 

“Pored toga, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarišući se s izjavom reisu-l-uleme Кavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s navedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH”, navodi Dodik. 

On dodaje da će stoga vlast Srpske obustaviti sve kontakte sa gore navedenim predstavnicima ambasada. 

Kontakte će, pojašnjava Dodik, obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama. 

“Vlada Republike Srpske će takvu odluku donijeti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju. Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj”, rekao je Dodik. 

On kaže da bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih “neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovešće do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet“ .

Milorad Dodik :                      Milorad Dodik :

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku