hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik : Moramo staviti tačku na prepucavanja!

Milorad Dodik : Moramo staviti tačku na prepucavanja!

31 Maja
13:01 2009

Prudska trojka, koju čine lideri SDA, SNSD-a i HDZBiH Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović, jednoglasno je za "Avaz" potvrdila spremnost da ubrzano radi na ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta koje je pred BiH postavilo Vijeće za implementaciju mira (PIC), odnosno da ispuni očekivanja visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijera Solane (Javier) te do kraja juna riješi pitanje državne imovine.

Sazrelo vrijeme                           – Ukoliko postoji politička volja i ukoliko svi želimo da postupamo po Ustavu BiH, možemo to riješiti na temeljima prijedloga OHR-a iz doba Miroslava Lajčaka. U skladu s tim, sva imovina treba prijeći u vlasništvo države BiH, a nakon toga istim zakonom ono što ne treba državi, BiH bi dala entitetima, kantonima, općinama – kazao nam je Sulejman Tihić u reagiranju na Solanino pismo upućeno čelnicima trojke. Milorad Dodik istakao je kako je sada sazrelo vrijeme za pregovore, jer se "dosad kao razlog za zastoj spominjao Kongres SDA". – Vrijeme je da se napravi pomak kojim će Briselu iz BiH biti odaslana dobra poruka i realno je da do kraja juna bude okončano pitanje države imovine. Spreman sam sa saradnicima dati doprinos tome, pogotovo jer smatram da se to pitanje bespotrebno zadržava kao neriješen problem – rekao je Dodik. S druge strane, on je potcrtao da treba imati u vidu stalno napominjanje evropskih zvaničnika da aplikaciju za kandidatski status u EU možemo poslati tek kada OHR bude transformiran u Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR). Uz to zvanični Brisel, a time i Solana insistiraju na jačanju državne strukture i efikasnijem procesu donošenja odluka, kako bi BiH postala funkcionalnija i uskladila se sa EU.

– Postoje pitanja koja moramo zajednički rješavati i moramo staviti tačku na unutrašnja prepucavanja o tome kako i šta kome pripada. To treba jasno utvrditi, da svako radi svoj posao za dobrobit svih, a ne na štetu bilo koga u BiH. Bosna i Hercegovina može biti funkcionalna u svakom obliku političkog sistema ako ima političku podršku svih. Isto tako, može biti nefunkcionalna čak i da se napravi teoretski najbolji mogući oblik uređenja ako nema političku podršku svih – rekao je Dodik. Predsjednik HDZBiH Dragan Čović tvrdi da su Solanine poruke jasan znak da više "nemamo vremena". On ističe da su tvrdnje iz Brisela kako su lideri trojke "potencijalni motor za bolju budućnost BiH", te da se "računa na njihovu političku viziju", veliko priznanje, ali istovremeno i preteško breme.- Na sastanku u Banjoj Luci 14. juna mi moramo napraviti sedmični plan aktivnosti. Jednostavno, svi moramo popustiti i konačno završiti priču o državnoj imovini. Također, u julu moramo postaviti novu dinamiku aktivnosti za narednih šest mjeseci. Nakon toga, otišli bismo u Brisel sa potpisanim okvirnim sporazumom za paket na kojem bi trebali raditi do kraja ove godine. Taj paket bi obuhvatio i najbitniji dio ustavnih promjena – smatra Čović.

Funkcionalnija BiH                                 Tihić ističe da je za funkcionalniju BiH neophodna ustavna reforma, za koju je potreban široki konsenzus – ne smo podrška trojke, pozicije, nego i opozicije.- Stoga smatram da sastanak u Banjoj Luci treba biti posljednji sastanak trojke, odnosno da svi naredni trebaju biti u širem krugu lidera političkih stranaka, pogotovo kada je u pitanju ustavna reforma – ističe lider SDA.

Start na aprilskom paketu                  Tihić nam je potvrdio kako je na nedavnom sastanku trojke sa Solanom i visokim predstavnikom Valentinom Inckom (Inzko) potvrđena jednoglasna podrška stavu da aprilski paket može biti osnova za pregovore o reformi Ustava BiH. – Kako maksimalistički zahtjevi otežavaju reformu, isto tako i stav RS o "slovu Dejtona", a ne duhu, onemogućava postizanje rješenja. Nijedna promjena neće biti na štetu bilo koga, ona će biti u korist svih, a time i RS i FBiH, i Srba i Hrvata i Bošnjaka – zaključio je Tihić.

Novi ustav do kraja 2010.                       Čović smatra da do kraja 2010. godine trebamo dobiti novi ustav BiH. Bez toga, kaže, državom se više neće moći upravljati. – Mi do kraja sedmog mjeseca, u okviru ustavnih promjena, možemo dogovoriti pitanje nadležnosti države i srednje razine vlasti, a potom i pitanje funkcionalnosti države kao što je broj ministarstava, državnih zastupnika… Ja ću na tome insistirati. Nakon godišnjih odmora, trebali bismo ozbiljnije ući u ustavne promjene, te ih u decembru dovesti do Parlamenta BiH – rekao je Čović.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku