hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik : Ja sam čovjek mira, ne mrzim Bošnjake i ne želim rat !?

Milorad Dodik : Ja sam čovjek mira, ne mrzim Bošnjake i ne želim rat !?

18 Februara
23:21 2015

dodikn1Gost Pressinga sa Amirom Zukićem bio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. Dodik je govorio o Južnom toku, odnosima sa bh. političarima, dešavanjima u ratu kao i Zakonu o javnom redu i miru.

Dodik je na početku emiisje u svom stilu prokomentarisao da je lijepo što se emisija snima u beogradskom studiju te da je on po nacionalnosti Srbin. Dodao je još da je jednostavnije iz Banje Luke doputovati u Beograd nego u Sarajevo.

U BiH se teško šta dogovara. Prije nekoliko godina sam sa preminulim Sulejmanom Tihićem u Doboju dogovorio da zajednički riješimo problem privatizacije Telekoma, on je na to pristao, a poslije je odustao. I jedna važna tema bila je da se kao prioritet stavi izgradnja autoputa od Sarajeva preko Doboja i dalje prema Savi. Tihić je prihvatio, ali onda su naišli neki otpori koje ja ne razumijem“, kazao je Dodik kako bi ukazao da radije putuje u Beograd zbog boljih puteva, jer se u BiH teško bilo šta dogovoriti, pa tako i urediti puteve.Nije problem putovanja, problem je odnosa. Postoji taj raniji historijski animozitet. 

U BiH se teško šta dogovara. Prije nekoliko godina sam sa preminulim Sulejmanom Tihićem u Doboju dogovorio da zajednički rišimo problem privatizacije Telekoma, on je na to pristao, a poslije je odustao. I jedna važna tema bila je da se kao prioritet stavi izgradnja autoputa od Sarajeva preko Doboja i dalje prema Savi. Tihić je prihvatio, ali onda su naišli neki otpori koje ja ne razumijem“, kazao je Dodik kako bi ukazao da radije putuje u Beograd zbog boljih puteva, jer se u BiH teško bilo šta dogovoriti, pa tako i urediti puteve.

Nije problem putovanja, problem je odnosa. Postoji taj raniji historijski animozitet. Sarajevo ne smatram važnim gradom u životu, ali u Ustavu piše da je glavni grad BiH”.

Dodik je istakao da se u BiH nikad zajednički nisu usaglasili datumi koji će predstavljati državne praznike.

U BiH se nikad nismo dogovorili koje praznike treba zajednički da slavimo. RS ne smatra da bi 25. novembar trebao biti Dan džravnosti. Smatramo da to treba biti dan kada je potpisan Dayton. U Sarajevu se slavi zbog ZAVNOBiH-a, a to je bio dio procesa stvaranja bivše Jugoslavije koje više nema. To je imalo smisla nekad“, kazao je i dodao:

“Uvijek smo se nalazili nažalost na različitim stranama historije, pa je teško doći do objektivnog datuma koji bi svi podržali“.

Na komentar voditelja da njeguje bliske odnose sa Srbijom te da je pratio izricanje presude u međusobnoj tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, predsjednik RS-a je kazao:

Mislim da do tog procesa nije trebalo ni doći, ali to je stvar dvije države. To je više kao čin završetka nekog procesa. Ti sudovi se nisu proslavljali dobrim odlukama“.

Istakao je da je kod presude za genocid u Srebrenici bilo previše politizacije. Također, dodao je da se on ne može složiti s tim.

O godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici

“Mislim da neću doći na godišnjicu. Naravno da je tamo bio zločin, nepotreban i ogroman. Za njega su odgovarali pojedinci i oni su odgovorni. Mislim da je Srebrenica kao slučaj snažno politizovana i u tom pogledu mnoge rezolucije su imale za cilj da naprave pristup koji će taj događaj zapisati u historiji neke države”.

Nisu se stvorili svi materijalni uslovi za dokazivanje takvog jednog akta. U čitavoj BiH je bila neka vrsta genocida. Dobro je da izlazimo iz tih kontroverzi haških presuda, jer te presude su donijele okvire za razilaženje, a ne za pomirenje. Ako postoji politička odgovornost, mora postojati i sa druge strane“.

Smatra da je zločin u Srebrenici po obimu najveći, ali da se ne smije, kako je kazao, zanemariti da su na istom prostoru ubijani i Srbi.

Ja ne pravdam taj zločin, to je bilo apsolutno nepotrebno. Ti pripadnici vojske ništa nisu učinili dobro za srpski narod, to je urađeno iz vlastitih razloga. Republika Srpska se kroz funkciju predsjednika izvinila za taj čin

Dodik je kazao kako Republika Srpska uvijek njeguje dobre odnose sa vlastima Srbije. Kaže da je važno da se razvija komunikacija zbog koje se mogu riješiti određena pitanja i razvijati projekti.

Na pitanje Amira Zukića zašto slovi kao neko ko kontrira svakome, predsjednik Republike Srpske je kazao:

Ja sam uvijek radio jedno te isto. Smatrao sam da je moja obaveza da poštujem Ustav i Zakon. Međunarodna zajednica je pogrešno procjenila da je Milorad Dodik nečiji. Ja sam došao tu da branim interese srpskog naroda i Republike Srpske. To što je mene neko procjenjivao pogrešno, pa sad hoće da se vadi, to nije moja stvar“.Također, Dodik je kazao da Međunarodna zajednica u BiH ne može mnogo toga uraditi.

BiH koja se čuva nasiljem Međunarodne zajednice ne može opstati, kako god to neko tumačio. Ja nikada nisam pokušavao srušti Ustav BiH, ali sam se suprostavljao rušenju ustavnog poretka. Nikada nisam osporio BiH devet prava koja je stekla Daytonom. Nisam negirao vojsku koju je vlast prije mene prihvatila da se integriše. I dalje mislim da je to bilo loše, čak i naše učešće je bilo pogrešno. Desilo se, ali je bilo u skladu sa procedurom kako je bilo napisano. Sve ostalo je urađeno na bazi nasilja, a to ne mogu prihvatiti“.

Voditelj i urednik Amir Zukić pitao je Dodika za komentar o navodima Bosića koji je kazao da Dodik svojom politikom gura RS u izolaciju.”U posljednjih deset dana, otkako je on tu glupost izvalio, ja sam se sreo sa nekih 30 ambasadora. Ja njega ne smatram protivnikom, nego partnerom. Njegovo zadržavanje na poziciji SDS-a pomaže nama da prođemo na izborima. Nije u SDS-u ništa napravio”.

O izbornom neuspjehu SNSD-a, Dodik kaže:

Mi smo naviknuti da imamo sve, a sad se moramo priviknuti da imamo dovoljno. Pobjednička smo partija u RS-u, imamo najveći broj poslanika. Imamo poziciju da odlučujemo, bez obzira što će tamo sjediti nekoliko ljudi iz SDS-a. Bez naše podrške neće moći ništa. BiH nastavlja da živi u zabludama” i nastavlja o poziciji BiH na putu ka Evropi:

To  je priča o nekom mekšem pristupu EU. Zabluda je što smo imali samo dva pitanja da dobijemo kandidatski status: pitanje mehanizma koordinacije i presuda Sejdić-Finci. Ja tvrdim da smo sad dobili još žešće uslove da bi se uopšte mogli kretati po Evropi. Mi smo dobili ozbiljan uslov: da Evropska komisija procjeni da se radi o napretku po pitanju ekonomskih reformi. Hrvatska više ne skriva da želi da pomogne hrvatsku komponentu u BiH. Da li Vam sada izgledaju teži uslovi nego što su bili prije godinu-dvije dana“.

O situaciji i odnosima sa SDS-om, Dodik je kazao:

Zbog odnosa u koalciji, SDS je potpuno razočaran činjenicom da bi HDZ mogao glasati za našeg kandidata za člana Kolegija. Oni su kazali da neće unutra ako njihov čovjek ne bude na čelu Doma naroda. Dom naroda je i sastavljen da odražava većinski nacionalne politike, a ne da se radi mešetarenje. Nije korektno da se dogovor oko Doma naroda ne ispoštuje“.

U rubrici X-Ray emisije Pressing od gosta se zahtijevaju kratki odgovori na pitanja. Ovo su odgovori Milorada Dodika:

Hoće li prije BiH u EU ili RS iz BiH? – Prije će se RS odvojiti.
Da li će u BiH biti rata? – Neće.
Bojite li da će neka krivična prijava protiv vas završtiti na sudu? – Ne znam za krivične prijave protiv mene.
Haris Silajdžić? – Dobar dečko za naše ciljeve.
Bakir Izetbegović? – Još bolji.
Zlatko Lagumdžija? – Nije uspio.
Fahrudin Radončić? – Perspektivan.
Željko Komšić? – A joj.
Mladen Ivanić? – Vidjeće se.
Mladen Bosić? – Neka ga tamo gdje je sada.
Dragan Čavić? – Bespotrebno frustriran svaki dan.
Tomislav Nikolić? – Pokazao se kao uspješan predsjednik.
Aleksandar Vučić? – Agilan predsjednik Vlade.
Ivica Dačić? – Odličan čovjek, dobar prijatelj i veliki radnik.
Vojislav Šešelj? – Važna politička figura kod srpskog naroda.
Vladimir Putin? – Odličan.
Redžep Tajjip Erdoan? – Mog'o bi biti bolji.

Kada je riječ o potencijalnom otcjepljenju RS-a od FBiH i različitim kontekstima u koje se dovodi ta rečenica, Dodik je istakao:

Evropa više ne izgleda kao prije deset godina. Mnogo je problema tamo. Problem Evrope će biti samo njezin opstanak kao zajednice. Imate Grčku, Španiju i mnoge procese. S druge strane BiH se pokazuje neuspješno po mnogim pitanjima“.

Milorad Dodik o odnosu prema BiH

Kako da volim BiH kada mi nije donijela ništa dobro? Nisam dobio podršku ni za jedno pitanje koje sam pokušao da riješim. Jurili smo priču oko Južnog toka, kada se pojavio gasovod Tab iz Albanije smatrao sam da Vijeće ministara treba odraditi svoj posao i dati saglasnost. Kad smo se mi uključili u priču, Vijeće ministara je odmah blokiralo ideju zbog bošnjačkih glasova.

Smatra da Republika Srpska ne radi ništa protiv Federacije BiH, te da se prestao nadati pozitivnom ishodu nakon što je opstruisan nekoliko puta.

Kada smo krenuli zajedno da rješavamo problem sa italijanskom i srbijanskom vladom sjeli smo i dogovorili da FBiH i RS imaju po 12 posto učešća prilikom raspodjele sredstava iz globalnog projekta. Onda su odjednom iz Federacije BiH krenula osporavnja i mi nismo dobili ništa. Zašto da ostajemo tu ako ne dobijamo ništa? Naša ekonomija bi bila daleko uspješnija da nije ograničenja koja imamo. 300 miliona maraka se daje za uvoz obične vode iz okružnih zemalja“.

Nakon toga, predsjednik Republike Srpske je nagovijestio da projekt Južni tok još nije mrtav.

Ne znam što govore da nema Južnog toka. Biće ga. To mi je rekao važan čovjek iz Rusije“, kazao je Dodik i nastavio o saradnji Rusije i BiH.

Ja nisam mogao da ubjedim Rusiju da sa mnom naprave ugovor, oni su tražili da to urade sa Vijećem ministara BiH. Mi smo gubili zbog toga dvije-tri godine. Kada smo mi došli u Vijeće ministara, oni su odbili i nas i Ruse. Ništa ih nije koštalo. Mi smo izgubili 1.6 milijardi. Kada je SDP bio na vlasti, sjeli smo i dogovorili se oko dvadeset mjera. Jel se to uspjelo uraditi? Nije, a ko je opstruisao? Ja nisam sigurno“.

Predsjednik Republike Srpske je kazao da klima na političkoj sceni u BiH nije dobra, kao i da ne vjeruje u rad Tužilaštva BiH jer “politički motivisano”.

“Rata neće biti. Što bi neko ratovao? Hiljade ljudi su izginuli, pa da li im sada potomci bolje žive?”   Milorad Dodik o ratu

Šta je uslov da se Hrvati osjećaju dobro u ovoj državi? Žašto Bošnjaci ne urade nešto. Bakir Izetbegović ima naivno uvjerenje da je ovom igrom na zajedničkom nivou nešto riješio. Zovnite ga u emisiju u novembru ili decembru pa ćemo vidjeti šta je riješio. Rekao je da će zaposliti 100.000 ljudi. On zaposliti?

O SNSD-ovom napuštanju sjednica Predstavničkog doma PSBiH i razlozima napuštanja, Dodik kaže:

Dok god u kolegiju sjedi Džaferović, SNSD će napuštati sjednicu. Tužilaštvo BiH je jedna nakaradna insitucija koja je politički motivisana. Ne može čovjek koji je upravljao operacijama u ratu gdje su se dešavali zločini biti predsjedavajući zajedničkog Parlamenta“.

Dodik je još kazao da će njegovati dobre odnose sa Rusijom, da nema problem da vodi dijalog sa Turskom o svim bitnim pitanjima. O SAD-u kaže da im se pridodaje nepotrebna važnost te da njihovi ambasadori u drugim zemljama uopšte nemaju toliku ulogu kao u BiH.

Za nedavnu aferu i prašinu koja se podigla oko spornog “Twitter zakon” odnosno Zakona o javnom redu i miru, predsjednik RS-a je kazao:

Bespotrebno je komentarisati takve odluke. Nisam ni pročitao taj Zakon, nisam imao veze. Oni koji čitaju su me uvjerili da je sve uredu, a ja tim ljudima vjerujem. Nema nijednog elementa koji može ugroziti javno mišljenje“.

Za kraj emisije je prokomentarisao svoju stranu priče na pitanje o vrijeđanu novinara po kojem je poznat. Kada prepoznate tendenciju da vas neko želi poniziti, reagujem kao čovjek. Moj stil odnosa sa tim ljudima ću nastaviti. Nisam nikome učinio loše više nego su oni meni. Moja majka je gledajući “60 minuta” kao zdrava žena tog vremena doživjela moždani udar i danas ima posljedice toga. Zašto ja kao njezin sin ne bi reagovao na to?“.

Još je poručio da narod u BiH mora shvatiti kakva je situacija i da ne mrzi nikog.

Narod mora shvatiti da u BiH ništa ne funkcioniše. Ja ne mrzim nijednog čovjeka. Smatram da onaj koji mrzi sebe zarobi u tome i ne može da funkcioniš. Ja ne mrzim Bošnjake, imam prijatelje Bošnjake. Nikoga ne plašim, nisam za ratne opcije, ja sam čovjek mira i imam jasan stav. Ništa ne radim da nekome napravim zlo, mnogima sam pokušao pomoći, nekima nisam uspio i to je moja greška. Ja ne oteževam život Bošnjacima, to rade njihovi političari“.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku