hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik: Genocid u BiH ne postoji, nije se desio

Milorad Dodik: Genocid u BiH ne postoji, nije se desio

10 Decembra
01:14 2006

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik pozvao je danas sve optužene za ratne zločine na dobrovoljnu predaju. 
On je na konferenciji za novinare u Banjaluci kazao da RS nema nikakve rezerve oko toga da se proces hapšenja optuženih za ratne zločine završi i da je takve stavove u Briselu (Brussels) prenio i ambasadoru SAD za pitanje ratnih zločina, sa čije je strane postojalo razumijevanje za poziciju u kojoj se nalazi RS.

“Lično sam spreman, ako znam gdje se oni nalaze – osobe optužene za ratne zločine, staviti se na čelo ili u okviru jedinice koja će izršiti taj zadatak. To je nešto što moramo učiniti, tu nema dileme, da taj teret skinemo sa sebe. Niko ne treba sumnjati da to trebamo uraditi”, kazao je Dodik.

On je istakao da bi se na taj način bitno promijenila politička pozicija RS, jer dok je god tereta koji RS ima vezano za Haški tribiunal (ICTY), uvijek će se zadržavati stereotipi iz prošlosti vezani za RS.

“Kada RS završi pitanje optuženih za ratne zločine, bitno će se promijeniti njena (RS) uloga i značaj iI njena precepcija u svijetu i zato trebamo da se to završi. Pozivam još jednom, iz tih razloga, zbog same RS, da se optuženi predaju i da omoguće da nastavimo puni demokratski razvoj RS i da u tom pogledu nemamo tereta koji bi nas mogli zaustaviti kad nam dobro krene”, rekao je Dodik.
On se osvrnuo i na neka istupanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, za kojeg je kazao da je jedini zaostali ratni lider u BiH i da snosi političku odgovornost za sukobe u BiH, jer je “dopinio da rat ne bude zasutavljen ranije, kada je mago biti zaustavljen”. Dodik je kazao da su priče Silajdžića o genocidnoj tvorevini RS i Ru kao ekskluzivitetu za Srbe posljedica njegove frustracije i da kao takve ne mogu biti objektivne.
“Ocjenu o genocidu mi ne prihvatamo, genocid ne postoji, nije se desio. Postoji zločin, organioziran, koji se desio i za to se treba odgovarati”, naglasio je Dodik.  Dodao je da ovu temu oko koje se ne mogu razumijeti neki političari  možda ne treba ni javno eksploatirati.
“Ja ne pripadam narodu koji je genocidan. Srbi su korektan i pošten narod, koji je u prošlom ratu branio sebe, a pojedinici su u svemu tome učinili zločine, za koje trebaju odgovarati. Tako se dešavalo i na drugim stranama”, rekao je  Dodik.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku