hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik : Cilj Republike Srpske samostalnost, Bosna i Hercegovina nije država!

Milorad Dodik : Cilj Republike Srpske samostalnost, Bosna i Hercegovina nije država!

09 Januara
16:42 2015

dodododik1231Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas je ponovio tvrdnje da je samostalnost cilj tog bh. entiteta, a za Bosnu i Hercegovinu je rekao da nije država, „već državna zajednica“.

– Uporno govorimo da je naš cilj samostalnost i da želimo da upravljamo našim resursima i nama samim. Naravno, svjesni smo da naš život mora da korenspondira i da se odvija s drugima, ali mi želimo da na našem prostoru budemo svoji na svome i da na taj način budemo dio ukupnih doprinosa miru – ustvrdio je Dodik na akademiji u povodu Dana RS-a.

Kazao je da RS „mora da zaštiti sebe te će donijeti sve propise koji će ojačati njenu autonomiju na putu ka njenoj samostalnosti“.

Tvrdi da BiH, bez RS, ne može da formuliše nijedan od svojih političkih stavova te bez saglasnosti njenih predstavnika da provodi politike.Entitetski predsjednik je dodao da BiH, kao „državna zajednica treba da bude servis dva entiteta i tri konstitutivna naroda“.

– Samo takva BiH ima smisao, nikako centralistička, unitaristička ili neka druga ne može da izvrši probu vremena i ne može da bude dio naše želje i podrške – tvrdi Dodik. U svom obraćanju govorio je o zaštiti interesa RS-a, a protiv prijenosa njenih ovlaštenja.RS je nazvao funkcionalnom, finansijski i u svakom pogledu održivom republikom, te naveo da će na tim pitanjima i dalje raditi, uz brojne reforme koje slijede.

Naveo da će RS nastaviti da razvija bliske poslovne i kulturne veze s Rusijom, te unaprjeđuje svoje odnose s zemljama EU, a posebno je izdvojio i saradnju s Izraelom.Kazao je da RS želi prijateljske veze i sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali da ta zemlja, naveo je, mora da uvažava interese RS.

Za RS je rekao i da je „otadžbina svih onih koji  poštuju njene zakone, bez obzira na vjeroispovjest, te pripadništvo narodu ili entitetu“. Akademiji su prisustvovali srpski zvaničnici u RS-u, te njeni predstavnici u organima vlasti BiH, kao i srpski i hrvatski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nije došao na proslavu Dana RS-a u Banju Luku, već njegov izaslanik, a bili su prisutni srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin te direktor Kancelarije Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku