hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik : “Bosanski se na srpskom kaže bošnjački “

Milorad Dodik : “Bosanski se na srpskom kaže bošnjački “

14 Septembra
18:07 2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da, osim što ne razumije šta jedan član Predsjedništva BiH radi s roditeljima školske djece u Zvorniku, nije mu jasno ni šta Željko Komšić pokušava da problematizuje.

Na pitanje da prokomentariše Komšićevu izjavu nakon današnjeg sastanka s roditeljima školske djece u Zvorniku da će na sljedećoj sjednici Predsjedništva razgovarati s njim o, kako je naveo, rješavanju problema jezika u školama te da se đacima u knjižice upisuje bosanski jezik, Dodik je odgovorio da svaki jezik nosi ime po imenu naroda i da ne vidi zašto bi bošnjački jezik bio izuzetak. “Nametanje naziva jezika bosanski je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni bosanski jezik”, istaknuo je Dodik.

Dodik je naglasio da, ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako, onda im mora objasniti da se “bosanski na srpskom kaže bošnjački”. “I za kraj bih se našalio, član Predsjedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako Komšić ne priznaje da je došao u prijateljsku posjetu susjednoj Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

(Kliker.info-SB)

 
Podijeli

Jedan komentar

  1. ISTINA POBIJA LAZ
    ISTINA POBIJA LAZ 15 Septembra, 04:41

    Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku