hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Barašin: Ne znam hoće li biti optužnice za Dobrovoljačku

Milorad Barašin: Ne znam hoće li biti optužnice za Dobrovoljačku

06 Marta
07:09 2010

Slučaj "Dobrovoljačka" biće u Tužilaštvu BiH okončan za nekoliko mjeseci, kaže Milorad Barašin, glavni tužilac Tužilaštva BiH.Ističe da to ne znači da će biti i podignuta optužnica u ovom predmetu koji se odnosi na napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, zbog kojeg je u Londonu u ponedjeljak uhapšen član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, a po zahtjevu srbijanskog pravosuđa. Barašin ističe i da ne priznaje kritike političara jer su oni krivi zbog nepostojanja dogovora sa Srbijom o paralelnim istragama. 

NN: Tužilaštvo BiH je 2006. godine pokrenulo istragu o slučaju "Dobrovoljačka". Zašto ta istraga nije do danas završena?

BARAŠIN: Nije to jednostavan predmet i tako nebitan da se može okončati za nekoliko dana ili nekoliko mjeseci. Na predmetu je radio  međunarodni tužilac Filip Alkok. On je, znate zbog kojih okolnosti, napustio BiH, i taj predmet će preuzeti sada domaći tužilac. Taj slučaj je dobrim dijelom odrađen. Kolega koji dobije taj predmet traba samo da iščita predmet, da odradi određen broj dokaza i da okonča taj predmet. Vremenski ne mogu reći kad će to biti završeno.To je kompleksni i složeni događaj koji se desio. Da li je neko kriv ili nije kriv, znaće se tek kad se izvrši tužilačka analiza. Najlakše je vama novinarima pitati zašto nešto nije urađeno onako kako ste vi ili dio javnosti zamislili. I ja vama mogu postavljati pitanja, ali ne želim da se kopromitujemo prilikom ovog našeg današnjeg razgovora.

NN: Ali, prošlo je više od tri godine od pokretanja istrage?

BARAŠIN: Nije to baš tako jednostavno. Događaj u Dobrovoljačkoj se desio davno i treba postaviti pitanje što ga nije riješio neko ranije. Ne pravdam sebe niti Tužilaštvo BiH, samo kažem da će predmet biti okončan. U ovom tužilaštvu ne nalazi se samo taj predmet. Sutra će se pojaviti neka druga, treća, četvrta "Dobrovoljačka".

NN: Nedavno ste rekli da je istraga o Dobrovoljačkoj ulici pri kraju.

BARAŠIN: Ja sam to rekao u Hagu i stojim iza toga. Samo ne mogu da kažem, biće sutra, pa da ne bude.

NN: Da li govorimo opet o godinama ili o mjesecima?

BARAŠIN: Govrimo o mjesecima. Ne znam da li ćemo podići optužnicu. Za nekoliko mjeseci biće donesena tužilačka odluka o ovom predmetu, a to ne mora značiti i optužnicu.

NN: Osjećate li se Vi odgovorni zbog blamaže hapšenja Ejupa Ganića, jednog od 19 bh. državljana koje pravosuđe Srbije tereti za zločin u Dobrovoljačkoj, zato što na vrijeme niste okončali istragu?

BARAŠIN: Ne. Zbog čega ću ja kao glavni tužilac Tužilaštva BiH osjećati krivnju ako je neko uhapšen u nekoj drugoj državi!?Sada kada smo saznali o čemu se radi, Tužilaštvo BiH je hitno reagovalo i za gospodina Ganića prema Ministarstvu pravde BiH uputilo zahtjev za njegovo izručenje BiH jer je državljanin BiH, o čemu imamo dokaze. Što se tiče tog predmeta, mi smo prvi započeli istragu, prije nego što je to uradila Srbija. Postoji pravno pravilo – ko prvi u vremenu, jači u pravu. Tu će se primijeniti određene konvencije i mislim da je u ovom trenutku pravo na strani BiH.

NN: Jovan Divjak, jedan od osumnjičenih u slučaju "Dobrovoljačka", tvrdi da je saslušan u Tužilaštvu BiH. Da li ste saslušali i Ganića?

BARAŠIN: Istrage su tajne i pitanjima zašto je ko bio saslušavan u Tužilaštvu BiH ulazite u domen naše tajnosti. Trenutno ne možete dobiti odgovor da li je neko i zašto bio saslušavan u ovom predmetu.

NN: Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović iznio je kritike na Vaš rad kao i ministar pravde BiH Bariša Čolak koji je rekao da je "Dobrovoljačku" trebalo brže procesuirati u Tužilaštvu BiH.

BARAŠIN: Ne prihvatam ni te kritike. Članovi Predsjedništva BiH su političari. Njihov rad ili nerad ne želim da komentarišem. Tužilac sam i profesionalac. Ministru pravde BiH ću sada reći što on nije prije riješio problem paralelnih istraga sa drugom državom. To je stvar politika, a ne tužilaštava.

NN: Koliko je Tužilaštvu otežan posao zato što drugi, kako tvrdite, ne preuzimaju svoj dio odgovornosti?

BARAŠIN: Da bi tužilac mogao da radi, da bi Tužilaštvo moglo da okončava sve što predviđa zakon i da se ne bi pojavljivale ove situacije, tužioci u svojim rukama moraju imati određene alate a to su zakoni i podzakonski akti i ugovori na međudržavnom nivou. To nije dogovoreno i to je sukob dvije politike. Mi smo izašli iz rata. Pregovaranje je počelo, ali po mom mišljenju to sporo ide. Zato dolazimo u ovu situaciju. Bio je slučaj Ilije Jurišića, sada je Ejup Ganić. Sutra će se pojaviti Milorad Barašin ili neko treći. Ne znam ja u čijim notesima i spisima se pojavljujem ja kao tužilac. Ovakva situacija se može desiti svakome. Država mora da stane, da pregovara sa drugom državom da se ovakve situacije ne ponavljaju.

NN: Nedavno ste bili u žiži javnosti zbog navodnog sukoba s predsjednikom Saveza logoraša iz RS. Je li ovaj "sukob" jedan od vidova pritiska na Vas kao glavnog tužioca?

BARAŠIN: Normalno da je pritisak kad uzmete sve šta se dešavalo tih sedam dana. Ništa nije slučajno na ovim prostorima. Ako neko od jednog razgovora sebi pravi ugled i iznosi laži, ja to ne mogu da shvatim. Imam dobar dio kritike i na sredstva informisanja iz RS koji su tu harangu protiv mene jedva dočekali. Valjda treba i druga strana da se čuje. Treba izvršiti analizu koliko godina taj gospodin (Branislav Dukić, op.a) sebe personifikuje s logorašima i sebe predstavlja kao instituciju. Od mog izbora on pokušava da uništi mene i moju porodicu. Od jedanog običnog razgovora u kojem sam mu rekao da se prođe moje porodice, napraviti toliku halabuku i njemu davati pozornost – ja to ne razumijem.Na mene nijedan pritisak ne ostavlja trag jer profesionalno radim svoj posao  Davud Muminović (Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku