hamburger-icon

Kliker.info

Milijardera sve više : Muškarci bogatstvo zarađuju, a žene ga nasljeđuju

Milijardera sve više : Muškarci bogatstvo zarađuju, a žene ga nasljeđuju

22 Novembra
06:52 2014

dolardzep2Samo 0,004 posto odrasle svjetske populacije kontrolira gotovo 30.000 milijardi dolara imovine, ili čak 13 posto ukupnog svjetskog bogatstva, a trend koncentracije bogatstva u rukama malobrojnih nastavlja se, pokazuje studija švicarske banke UBS i konzultantske tvrtke Wealth-X.Imovinom vrednijom od 30 milijuna dolara može se pohvaliti ukupno 211.275 ljudi, čime su se kvalificirali u kategoriju ‘ekstremno neto bogatih’ (UHNW). U toj skupini 2.325 njih ima više od milijardu dolara, utvrdili su autori  objavljene studije.

U proteklih godinu dana broj ‘ekstremno neto bogatih’ uvećan je za šest posto dok je njihovo bogatstvo uvećano za sedam posto, što se u studiji dovodi u vezi s naglim rastom vrijednosti dionica i ostalih vrsta imovine u mnogim dijelovima svijeta.Najbrži rast zabilježen je u grupi ‘polu-milijardera’, koju čine ljudi s pola do milijardu dolara vrijednom imovinom, navodi se u studiji.

‘Uprkos geopolitičkim sukobima, socio-ekonomskim trzavicama i oscilacijama na tržištima valuta, svjetska tržišta dionica bilježila su snažne rezultate, omogućivši ekstremno bogatim pojedincima da povećaju bogatstvo i uticaj u svim industrijskim granama i sektorima’, stoji u saopštenju.'Takva velika koncentracija bogatstva u rukama malobrojnih pojedinaca znači da oni ostvaruju veliki uticaj, bilo na svjetska tržišta kapitala bilo na konkretne privredne grane’, dodaje se.

Od gotovo 30.000 milijardi dolara koje kontrolira elitna grupa, nešto više od jedne trećine je u rukama tajkuna u Sjevernoj Americi, više od jedne četvrtine u Europi, a 23 posto u Aziji.Među njima uvjerljivo prevladavaju muškarci prosječne dobi od 59 godina, s udjelom od 87 posto, pri čemu je gotovo četvrtina njih u bankarskom sektoru. U toj se skupini njih 68 posto obogatilo vlastitom zaslugom, 13 posto je naslijedilo bogatstvo a ostatak se obogatio kombinacijom te dvije opcije.Prosječna iznimno bogata žena ima 57 godina i veća je vjerojatnost da je aktivna u neprofitnim i društvenim organizacijama (njih 19 posto) nego u drugim sektorima. Gotovo polovica žena naslijedila je bogatstvo a jedna ga je trećina sama stekla. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku