hamburger-icon

Kliker.info

Miletić ne odustaje : Zvanično upućen zahtjev Inzku da nametne izmjene Krivičnog zakona o negiranju genocida

Miletić ne odustaje : Zvanično upućen zahtjev Inzku da nametne izmjene Krivičnog zakona o negiranju genocida

27 Januara
16:33 2020

Kao što je na 4. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH najavio Zlatko Miletić, izaslanik u ovom domu, uputio je danas inicijativu Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini za donošenje izmjena i dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Izmjene i dopune koje su 23. januara odbijene na sjednici Doma naroda, predviđaju kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina za osobe koje djelo javnog izazivanja ili raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje učine javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

Također, dopune predviđaju iste sankcije za osobe koje isto djelo učine donošenjem odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odlukom o imenovanju javnih objekata – ulica, trgova, parkova, mostova, institucija, ustanova, naselja i naseljenih mjesta po presuđenim ratnim zločincima osuđenih pravosnažnim odlukama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda.

“Žao mi je što su pojedini delegati u Domu naroda propustili šansu da samostalno učinimo civlizacijski iskorak i zauvijek osudimo poricanje i opravdavanje genocida. Mislim da je nakon 25 godina od rata došlo vrijeme da imamo jedan ovakav zakon i pozivam gospodina Inzka da u tom pogledu iskoristi svoje ovlasti i nametne ove izmjene”, rekao je ovom prilikom Miletić.

(Kliker.info-Klix)

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku