hamburger-icon

Kliker.info

Mike Pence na Samitu jadranske povelje : SAD će podržati svaku od zemalja Zapadnog Balkana

Mike Pence na Samitu jadranske povelje : SAD će podržati svaku od zemalja Zapadnog Balkana

02 Avgusta
14:33 2017

Potpredsjednik SAD-a, Mike Pence na Samitu Jadranske povelje kazao je da mu je čast što se kao predstavnik SAD-a pridružio liderima zemalja Zapadnog Balkana.Skup u Podgorici je ocijenio kao historijski, a prisutnima je kazao kako ga je predsjednik Donald Trump lično poslao kao znak privrženosti SAD-a Zapadnom Balkanu.

Pence je kazao da je Crna Gora, zemlja domaćin mlada, ali sa drevnom historijom i zahvalan je za ukazano gostoprimstvo.

“Kultura i tradicija Crne Gore su obogatile Evropu, kao i ostale zemlje regije. Zapadni Balkan je muzej kulture i sve zaslužuju da budu njegovane”, kazao je u obraćanju.

“Jadranska povelja igra jedinstvenu ulogu u jedinstvu Balkana, a SAD će nastaviti podržava svaku od zemalja u nastojanjima da dođete do budućnosti, EU i NATO-a”, kazao je Pence.

Pozvao je da Kosovo prevaziđe prepreke i postane članica Jadranske povelje.

“Snažna Evropa je blagoslov za Zapad i svijet, a okupljanje oko povelje može osigurati bolju budućnost”, kazao je potpredsjednik SAD-a.

Pozvao je zemlje članice i posmatrače da razrješe stvari iz prošlosti i da se okupe oko zajedničkog dobra, jer SAD žele saveznike na ovom regionu.

Osvrnuo se i na zajedničku borbu protiv terorizma, poražavanje ISIS-a i da je to zajednička žrtva koja je zbližila SAD sa saveznicima.

“Predsjednik Trump neće posustati dok ne uništi ISIS u jezgri, kako više ne bi predstavljao prijetnju nama, saveznicima i životu”, kazao je Pence uz osudu na nedavna lansiranja raketa Irana i Sjeverne Koreje.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku