hamburger-icon

Kliker.info

Migranti na Vučjaku: “Ovdje umiremo! EU otvori granice, ovo je životinjski kamp” (Video)

Migranti na Vučjaku: “Ovdje umiremo! EU otvori granice, ovo je životinjski kamp” (Video)

04 Decembra
15:39 2019

Blizu pet stotina migranata u kampu Vučjak kod Bihaća i jutros je odbilo topli obrok i čaj koji su im spremili volonteri Crvenog križa. Razlog je samo jedan – protest uz želju da krenu ka zemljama Evropske unije.

Član mobilnog tima Crvenog križa Bihać rekao je za Klix.ba da su migranti odbili hranu i čaj, ali da će on i njegove kolege i u narednom periodu pružati pomoć ugroženim osobama i ostati na Vučjaku sve dok se ne riješi to pitanje.

U razgovoru sa migrantima saznajemo da su istrajni u svojoj namjeri da krenu ka EU. Ponovili su nam jučerašnje izjave kako ne žele da ih premještaju u druge migrantske kampove po BiH jer žele samo ići preko granice.

“Gladni smo, umiremo, ali nećemo ići nigdje (po BiH). Apelujemo na EU da otvori granice”, rekao nam je jedan od migranata.

Migranti poručuju kako ne žele ni nove šatore na Vučjaku, niti hranu niti deke.

Zahvalni smo Bosni, policiji, crvenom križu i ljudima koji su ovdje i pomažu, ali mi tražimo od zvaničnika BiH i Evropske unije da otvore granicu. Samo želimo krenuti ka EU”, rekao nam je jedan od stanovnika Vučjaka.

Šetajući po kampu uočavamo oskudno odjevene migrante na veoma niskoj temperaturi zraka. S obzirom na tešku situaciju i nepripremljenost za snijeg i hladnoću neki migranti nose improviziranu obuću koja govori o katastrofalnim uslovima migranata koji borave na području BiH.

Dok migranti krate vrijeme uz razgovor, šetnju i zagrijavanje uz naloženu vatru jedan migrant nam govori: “Vidite gdje smo, u ovom sranj** od kampa. Ovo je životinjski kamp, a mi smo ljudi. Dajte nam da živimo, pustite nas da idemo u Italiju, Francusku, Španiju, gdje ćemo imati bolju budućnost.

Ekipu portala Klix.ba ispratili su okupljeni na jednom mjestu dok su u rukama držali poruke ispisane na kartonu – “Želimo preći granice“, “Ovdje umiremo“, “Zahtjevamo od EU da otvori granice” s nadom da će njihove poruke doći do ušiju onih koji odlučuju o njihovoj životnoj sudbini.

(Klix.ba)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku