hamburger-icon

Kliker.info

Midhat Arifović : Porezna uprava Federacije BiH treba se značajnije baviti „sumnjivim bogatašima“

Midhat Arifović : Porezna uprava Federacije BiH treba se značajnije baviti „sumnjivim bogatašima“

29 Marta
15:24 2015

Arifovic1Porezna uprava Federacije BiH treba se značajnije u budućnosti baviti oporezivanjem imovine građana koju imaju u novcu ili u vidu pokretne i nepokretne imovine, kao što su kuće, stanovi, poslovni prostori, apartmani, vikendice, zemljišta, vozila, jahte, dionice itd., a za koju nemaju dokaz o porijeklu, odnosno da je stečena od legalno prijavljenih prihoda.

Ovo je izjavio za Fenu direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović, navodeći da se radi o „sumnjivim bogatašima“ koji bi, po njegovim riječima, trebali biti predmet istraga poreznih i drugih organa nadležnih za ovu vrstu istraga i provjera.

Mišljenja je da u BiH, to jeste u Federaciji BiH, nije na najbolji način riješeno oporezivanje imovine i dohotka od imovine.

– Oporezivanje imovine u FBiH propisano je kantonalnim propisima tako da se na prostoru Federacije primjenjuje 20 različitih zakona. Prema ovim zakonima oporezuje se imovina koja se izdaje u zakup i imovina koja služi za odmor i rekreaciju (vikendice, automobili, jahte itd.) – kaže Arifović.

Smatra da je potrebno donijeti jedan zakon o porezu na imovinu koji će se primjenjivati na nivou cijele Federacije. U zemljama EU, ističe, oporezuje se „višak“ stambenog prostora, što bi trebalo urediti novim zakonskim rješenjima u ovoj oblasti.Međutim, navodi da je preduvjet za primjenu uvođenje registra imovine svih građana, kao i tačne zemljišnoknjižne evidencije.

– Također, u mnogim zemljama oporezuje se i kamata na štednju u bankama, što bi mogao biti jedan od vidova oporezivanja bogatih – kazao je Arifović.

Na osnovu navedenih činjenica, tvrdi da oporezivanje bogatih građana zahtijeva ozbiljnu reformu poreznih zakona u BiH, odnosno „donošenje novih i izmjenu postojećih zakona kojima će se na savremeniji način vršiti provjera sticanja imovine velike vrijednosti, oporezivanje imovine za koju ne postoji dokaz da je stečena od legalnih prihoda“.

– Nijedna država ne bi trebala imati ništa protiv bogatih građana, pa naravno ni BiH, vodeći računa o tome da kapital u novcu ili nekretninama koji posjeduju građani ima svoje porijeklo, odnosno proističe iz zakonito stečenih prihoda, kao što su prihodi od plaća i naknada, ugovora o djelu i autorskih honorara, dobiti, dionica, dividendi, i drugih primanja na koje je plaćen porez na dohodak, ili je imovina stečena iz kreditnih sredstava što se može dokazati – zaključio je za Fenu direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku