hamburger-icon

Kliker.info

Microsoft Olimpijada u Americi : Svjetski uspjeh 16-godišnje Amile Mujkić iz Novog Travnika

Microsoft Olimpijada u Americi : Svjetski uspjeh 16-godišnje Amile Mujkić iz Novog Travnika

09 Avgusta
07:04 2017

učenica Sarajevo Koledža Amila Mujkić iz Novog Travnika danas je osvojila deseto mjesto na Microsoftovom svjetskom šampionatu office specijalista, koje se održava već 16 godina, a mnogi ga znaju pod nazivom Microsoft Olimpijada, prenosi INS.

Uspjeh je tim veći što se među 40 prvoplasiranih na ovom svjetskom takmičenju, pored naše Amile, nalaze predstavnici i učesnici iz 25 država – 11 zemalja Azije, sedam Sjeverne i Južne Amerike, dva s Bliskog Istoka i samo pet iz Evrope.

U prethodnoj godini, 560.000 učenika i studenata iz 122 zemlje demonstrirali su svoje napredne vještine iz Microsoft Word®, Excel®, and PowerPoint® alata, a samo 157 pobjednika regionalnih takmičenja, u dobi od 13 do 22 godine, su stekli pravo učešća na velikom Svjetskom finalnom takmičenju upravo okončanom u Anaheimu u američkoj državi California.

Finalu u Anaheimu prije nepuna dva mjeseca prethodilo je državno takmičenje i šestomjesečna predtakmičenja u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koje je vodila kolegica sa Katedre za menadžment i informacione tehnologije Amra Kapo.

Prema riječima organizatora svjetskog takmičenja, ovo takmičenje ohrabruje mlade ljude da stiču vještine koje će unaprijediti njihove aplikacije na fakultete i poslove u budućnosti.

Praktična vrijednost se može vidjeti i kroz riječi Anthony Salcitoa, podpredsjednika Microsofta za edukacije u svijetu, koji je istakao kako ovaj vid takmičenja omogućava mladim ljudima da dobijaju odlične poslove u kompanijama koje grade svoje biznise na Microsoft alatima, a najuspješniji takmičari u prethodnim godinama su se upisali na vodeće univerzitete Ivy League, dok neki već rade u Microsoftu.

„Ponosan na još jedan svjetski uspjeh mladih ljudi koji predstavljaju nažu državu na svjetskim takmičenjima iz znanja i kreativnosti. Čestitke pripadaju i Amilinoj porodici, a naročito mladjem bratu i ocu koji su joj bili neposredna podrška na našem fakultetu tokom takmičenja. Amili i Amri sretan povratak u Sarajevo… Vjerujem da će Amilin uspjeh biti dodatni motiv, ne samo poslovnim i državnim strukturama već i njenim srednjoškolskim i fakultetskim kolegicama i kolegama, da iduće godine sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu učestvuju u održavanju 2. po redu Državnog Microsoft Office Specialist takmičenja na kojem će se saznati ko će nas predstavljati na 17. Microsoft Olimpijadi u Orlandu, Florida“, napisao je na svom Facebook profilu profesor Zlatko Lagumdžija, koji je prvi prenio vijest o Amilinom velikom uspjehu.

Lagumdžijin sin Zlatko Salko je, također, prošlog mjeseca na ceremoniji zatvaranja 58. Međunarodne matematičke olimpijade u Rio de Janeiru bio jedan od četiri bh. olimpijca koji su dobili bronzane medalje, što je uspjeh vrijedan svaka pažnje.

(INS.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku