hamburger-icon

Kliker.info

Mevlidu Jašareviću 15 godina za teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu!

Mevlidu Jašareviću 15 godina za teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu!

20 Novembra
15:24 2013
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojim je predsjedavao sudija Hilmo Vučinoć osudilo je danas srbijanskog državljananina Mevlida Jašarevića na ukupno 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu 2011. godine, javlja reporter Anadolu Aganecy (AA).Ovo je pravomoćna presuda na koju Jašarević nema pravo žalbe. Jašarević je, inače, oslobođen u dijelu za organiziranje terorističke grupe, jer su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić ranije oslobođeni optužnice za krivično djelo terorizam, odnosno pomaganje Jašareviću u izvršenju terorističkog napada.

”Ova presuda pokazuje istrajnost Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma i odraz je težine počinjenog krivičnog djela”, rekao je sudija Vučinić, prenio je reporter AA.Jašareviću će se u kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 28. oktobra 2011. godine, a u pritvoru ostaje do upućivanja na izdržavanje kazne.Tužilaštvo BiH ranije je zatražilo maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za Јašarevića. Tokom iznošenja završnih riječi, tužilac Dubravko Čampara rekao je da je Tužilaštvo dokazalo da je Јašarević, van svake razumne sumnje, počinio krivično djelo terorizam.Јašarevićeva odbrana zatražila je od Apelacionog vijeća, na ročištu 13. novembra, izricanje presude sa "znatno nižim trajanjem zatvorske kazne i potencijalom koji će Јašareviću omogućiti rehabilitaciju u društvu".

Obraćajući se Sudskom vijeću, Јašarević je tada rekao da je pucanje na Ambasadu SAD "nevjerovatno glup, opasan i tužan čin", te da se tokom boravka u pritvoru "probudio i pokajao zbog učinjenog".Jašarević je optužen da je izvršio teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, prilikom kojeg je ranjen policajac Mirsad Velić.Jašarević je 28. oktorba 2011. godine došao u Sarajevo ispred zgrade američke ambasade, noseći automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe i pucao na zgradu, dok je drugu pušku i tri bombe sakrio u blizini veleposlanstva. Grad Sarajevo, zbog ovog terorističkog čina, držan je u blokadi i strahu oko 50 minuta. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku