hamburger-icon

Kliker.info

Međukantonalno vijeće : Herceg Bosna neće proći

Međukantonalno vijeće : Herceg Bosna neće proći

11 Decembra
22:47 2008

Predstavnici vodećih bošnjačkih stranaka jučer su za "Dnevni avaz" ocijenili da formiranje famoznog međukantonalnog vijeća, koje su najavili premijeri Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona Srećko Boras, Zvonko Jurišić i Nediljko Rimac, predstavlja pokušaj ponovnog uvođenja paradržavne "Herceg-Bosne". U SDA tako cijene da bi međukantonalno vijeće bilo parainstitucija i de facto uvođenje trećeg entiteta u BiH. Napominju da su autori ove inicijative gubitnici proteklih lokalnih izbora te da njima mora biti jasno da "Herceg-Bosnu" nisu mogli ostvariti ni kada su njeni zagovornici bili edstavnici vodećih bošnjačkih stranaka jučer su za "Dnevni avaz" ocijenili da formiranje famoznog međukantonalnog vijeća, koje su najavili premijeri Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona Srećko Boras, Zvonko Jurišić i Nediljko Rimac, predstavlja pokušaj ponovnog uvođenja paradržavne "Herceg-Bosne". U SDA tako cijene da bi mnogo jači.Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je za "Avaz" da će se namjere o formiranju međukantonalnog vijeća sudariti s domaćim i međunarodnim snagama koje brane državni ustav.- Ovo što rade, može ih odvesti samo tamo gdje je otišla hrvatska samouprava. Nema ništa od spajanja kantona i ne mogu se brisati granice. Oni nemaju ustavnu poziciju da išta važno tu promijene. Nesporno je da se radikalna linija u hrvatskom korpusu topi. To su pokazali i posljednji izbori. Mi ćemo ih putem Ustavnog suda FBiH vrlo lako staviti tamo gdje im je mjesto – rekao je Izetbegović.

Uzaludan posao  Čelnik BPS-a i penzionisani general Armije RBiH Sefer Halilović kaže da iza svega stoji pokušaj oživljavanja politike Franje Tuđmana, koja je u BiH doživjela potpunu katastrofu. Međukantonalno vijeće, ističe, de jure i de facto je pokušaj uspostave "Herceg-Bosne".- Ako oni to nisu uspjeli ostvariti vojskom Hrvatske, tenkovima i avionima, još manje imaju šanse sada. Mislim da je to samo pokušaj dodvoravanja biračkom tijelu i nastojanje HDZ-a 1990 da spasi sebe od političke propasti. To što rade je uzaludan posao – rekao je Halilović. Državni poslanik Stranke za BiH Sadik Bahtić kaže da je međukantonalno vijeće neustavno.- Oni na neki način žele iskoristiti dogovor iz Pruda i činjenicu da se imovina knjiži na račun kantona i općina. Na taj način vrši se odvajanje Hrvata i Bošnjaka i otvara prostor da Hrvati stvore svoju državu unutar BiH. Ovo što rade bez sumnje je pokušaj stvaranja trećeg entiteta – rekao je Bahtić.

Ambasada SAD razmatra odluku    
Ambasada SAD razmatra odluku tri kantona s hrvatskom većinom da formiraju međukantonalno vijeće, saznaje "Dnevni avaz".- Naša pozicija po pitanju BiH je poznata. BiH je suverena, međunarodno priznata država, a njena unutrašnja struktura je odlučena i usuglašena Dejtonskim sporazumom – saopćeno je "Avazu" u Ambasadi SAD u Sarajevu.
   
 Kardinal Puljić: Nepravedan mir     Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u Zagrebu je otvorio pitanje ustavnog uređenja u našoj zemlji.   Govoreći na predavanju u utorak navečer u zagrebačkoj dvorani Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, kardinal Puljić istakao je da je Dejtonski sporazum u BiH donio nepravedan mir, budući da je BiH podijelio na dva entiteta.Odgovarajući na pitanje da li bi miru u BiH moglo pridonijeti postojanje trećeg, hrvatskog  entiteta, kardinal Puljić odgovorio je da se svjetski predstavnici upravo boje podjele na tri cjeline. – Osobno, pak, smatram da ono što imaju druga dva naroda, treba imati i treći, ali se pri tomu postavlja pitanje kako to provesti. Jer, nijedna politika ne daje dok ne mora, ali i Muslimani-Bošnjaci i Srbi moraju naći način da i Hrvati budu zadovoljni, a to će morati uvažiti i Europa – rekao je kardinal Puljić, prenosi Hina.  (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku