hamburger-icon

Kliker.info

Komšić o Mesićevom pismu Bidenu : BiH će kad-tad biti građanska država

Komšić o Mesićevom pismu Bidenu : BiH će kad-tad biti građanska država

13 Januara
14:32 2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je pismo koje je bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik SFR Jugoslavije, Stjepan Mesić, uputio američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

Podsjetimo, kako piše zagrebački Nacional , Mesićevo pismo se odnosi na prijedlog kako Bosnu i Hercegovinu ustrojiti po građanskom, a ne nacionalnom principu.

“Mislim da predsjednik Mesić, kao iskusan političar i kao čovjek koji je dokazano dobronamjeran prema Bosni i Hercegovini i svim njenim ljudima, sasvim ispravno shvata šta je potrebno našoj zemlji i gdje se nalazi svojevrstan izlaz iz ovog našeg političkog i društvenog haosa. Takozvani koncept konstitutivnosti, kao način društvenog i državnog uređenja Bosne i Hercegovine, osim što je prevaziđen kao koncept i model u svim demokratskim društvima, u Bosni i Hercegovini je nepresušan izvor konflikata svih vrsta. Etničkih pogotovo”, kaže za Radiosarajevio.ba Komšić.

Prema riječima Komšića, građanski model uređenja države i društva je “spasonosan koncept za Bosnu i Hercegovinu i jedini model koji garantira potpunu zaštitu prava svakog građanina naše zemlje, uključujući i prava koja proizlaze iz etničke pripadnosti svakog našeg građanina”.

“Stipe Mesić, za razliku od mnogih političara, novinara, javnih djelatnika, itd. iz Republike Hrvatske pokazuje da razumije Bosnu i Hercegovinu i da je prijatelj naše zemlje. Bosna i Hercegovina će kad-tad biti građanska država, i na tome treba strpljivo i predano raditi. Svi mi znamo da to ne može biti odmah sutra, ali mi koji vjerujemo u ovu zemlju moramo imati tu vrstu svijesti”, zaključio je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Mesić je naveo da, iako je njegov mandat predsjednika Republike Hrvatske završio prije 10 godina, još uvijek prati događanja kako u regiji tako i u svijetu.

“Drago mi je što vidim (iz novinskih izvještaja) da će vaša buduća administracija posvećivati puno više pažnje Jugoistočnoj Europi, a posebno Bosni i Hercegovini. Napokon!”, navodi se, između ostalog, u pismu Mesića.

F.Vele (Radio Sarajevo)

Podijeli

Jedan komentar

  1. demiragic
    demiragic 18 Januara, 18:24

    komsic je katolik a vatikanski pedofili su u poslovnom kontaktu sa pedofilom bajdenom .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku