hamburger-icon

Kliker.info

Mesić: Ovaj region mora biti zona sigurnosti

Mesić: Ovaj region mora biti zona sigurnosti

01 Decembra
05:55 2006

Kako je po završetku susreta izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, razgovarano je i o zajedničkom pristupu euroatlantskim integracijama, posebno nakon jučerašnje odluke NATO-a o prijemu BiH u Partnerstvo za mir.
Hrvatska je napravila krupne korake na putu ka euroatlantskim integracijama, te BiH od nje očekuje pomoć na svom putu, kazao je Radmanović. Razgovarano je i o otvorenim pitanjima, kao što je problem granice i imovinski problemi, ali, smatra Radmanović, ti problemi su daleko manje značajni od zajedničke saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Danas je dogovoreno da se organizira međudržavno vijeće za saradnju između dviju zemalja, a predsjedavajući Predsjedništva BiH očekuje da će i dvije vlade, nakon formiranja Vijeća ministara BiH, sarađivati mnogo bolje nego ranije. Predsjednik Mesić je čestitao BiH prijem u Partnrstvo za mir, što je prva velika stepenica na putu ka euroatlantskim integracijama. Mesić smatra da je bilateralne odnose moguće unaprijediti na svim poljima, a sva otvorena pitanja je moguće riješiti uz više volje da se ona riješe. Hrvatski predsjednik je naglasio i potrebu saradnje na infrastrukturnim projektima, jer je primjer Hrvatske pokazao da svaki kilometar autoputa znači bolje povezivanje sa Evropom. U Hrvatskoj su čitave županije preporođene nakon izgradnje autoputeva i u tim dijeloima je i pitanje razvoja praktično riješeno. Mesić
je naglasio da čitav region mora biti zona sigurnosti, što uključuje i saradnju sa Haškim tribunalom. – Moramo stvoriti takvu atmosferu da nas Evropa prepozna kao zonu sigurnosti, u koju se isplati ulaziti sa novom tehnologijom i investicijama, kazao je on. Odgovarajući na pitanje o nedavnoj posjeti predsjedniku Mesiću članova Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Željka Komšića, Radmanović je kazao da je to bila njihova privatna posjeta Zagrebu, u sklopu koje su se susreli sa Mesićem, a da je u medijima cijeli slučaj prikazan kao da između članova Predsjedništva postoji nepovjerenje. Članovi Predsjedništva su, kazao je Radmanović, pokazali da između njih postoji povjerenje. Predsjednik Mesić je dodao da kada god neko od članova Predsjedništva BiH bude boravio u Zagrebu, vrata njegovog ureda će uvijek biti otvorena.


(Fena)


 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku