hamburger-icon

Kliker.info

Mensur Peljto: Nisam ratni zločinac, ja sam sportista

Mensur Peljto: Nisam ratni zločinac, ja sam sportista

04 Jula
16:26 2014

PeljtoCatic21Bivši bokser Mensur Peljto, koji je uhapšen u Sarajevu zbog sumnje da je počinio ratni zločin, branit će se sa slobode, ali još uvijek je šokiran cijelim slučajem. Kako je Peljto kazao u razgovoru za novinsku agenciju Patria, njegovo hapšenje za njega i porodicu bilo je šokantno i kao grom iz vedra neba.”Toliki je šok bio da zaista ni najvećem dušmaninu ovo ne bih poželio. Jedina sreća u svoj nesreći jeste da naša djevojčica od osam godina nije bila u stanu, već samo supruga i ja. Imali smo tu sreću pa smo to nekako muški podnijeli”, kaže Peljto.

U razgovoru dalje navodi da bi samo hapšenje nazvao pristojnim.”Rekli su mi moja prava i nisu mi stavljali lisice. Rekli su mi da sam osumnjičen za ratni zločin, a ja sam rekao odmah da je to van zdrave pameti, kakav ratni zločin nikada u životu ni mrava nisam zgazio, a kamoli ubio, zaklao ili izvršio ratni zločin. Ali, kad sam već stigao u Tužilaštvo Brčko distrikta i kada su mi objasnili da sam bio pripadnik HOS-a olakšalo mi je neko moje viđenje ko i kako stoji iza ove farse”, kaže Peljto potcrtavajući da zbog istrage ne može govoriti bilo kakva imena.

Ovaj popularni Brčak kaže da je na početku rata bio u Brčkom i branio svoju kuću, kao i svaki Brčak te da je normalno da je branio svoje komšije, svoj život i ognjišta.”Inače, prva kuća koja je zapaljena bila je moja kuća i 11 dana koliko smo boravili na slobodnoj teritoriji Brčkog zadnji smo mi i moje komšije napustili to naselje. Neki su plivali preko Save bježeći od četnika, neki su ostali tu pa su kasnije ekshumirani, a neki su kroz šume i livade išli prema slobodnoj teritoriji Rahićima i Maoči. Ako se u tom periodu mogao napraviti ratni zločin bježeći od tenkova koji bi probili koridor Banja Luka – Beograd, nek’ je na čast svima”, dodao je Peljto.

Dodao je za kraj da ga najviše od svega boli činjenica da za mnogo veće zločine nego za koje se on tereti nikada niko nije odgovarao.”Niko još nije ni osumnjičen za dizanje mosta kada je toliki broj ljudi poginuo, a hapse mene koji sam branio svoj život i kuću kao i komšije. Ali, vjerujem u pravosuđe pa ćemo vidjeti. Ja nisam ratni zločinac, ja sam sportista”, kaže Peljto.Mensur Peljto je osumnjičen da je tokom 1992. godine na području prijeratne općine Brčko, u naseljenom mjestu Gornji Rahić, počinio ratni zločin prema civilnom stanovništvu i ratnim zarobljenicima. Kako je ranije kazao Peljtin advokat Faruk Balijagić, u optužnici stoji da je Peljto “pucao” šamare četvorici vojnika. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku