hamburger-icon

Kliker.info

Meningitis opet prijeti u Hercegovini: Otkrivena još četiri slučaja

Meningitis opet prijeti u Hercegovini: Otkrivena još četiri slučaja

11 Maja
05:30 2007

Pored tri pacijenta koja su u posljednjih nekoliko dana primljena na Infektivni odjel Kliničke bolnice Mostar zbog zaraze meningitisom, mostarski ljekari nedavno su, kako "Dnevni avaz" saznaje, kod 68-godišnjaka iz RS također otkrili meningitis. Iako su ljekari bolnice "Dr. Safet Mujić" uspjeli na vrijeme otkriti zarazu i izliječiti pacijenta, on je ipak umro, ali ne od meningitisa već od srčanog udara. Uključujući četiri nova slučaja, od početka godine meningitisom je na području HNK zaraženo čak 19 osoba, od čega ih je šest umrlo! Najviše slučajeva vezano je za Mostar. Primjetno je da pored djece sada počinju obolijevati i starije osobe.
– Prema podacima kojima sada raspolažemo, tačno je da je povećan broj gnojnih meningitisa od početka godine u odnosu na isti period lani – izjavila je za "Dnevni avaz" dr. Jelena Ravlija, epidemiolog Federalnog zavoda za javno zdravstvo.
Govoreći o velikom broju slučajeva meningitisa u Hercegovini, posebno smrtnih slučajeva, Ravlija ističe da "ovoliko oboljelih ne predstavlja iskakanje iz statističkog prosjeka". Na pitanje postoji li osnova za proglašenje epidemije, odgovara:
– Epidemija predstavlja neuobičajeno povećanje broja oboljelih. Ne možemo nakon jednog slučaja meningitisa proglasiti epidemiju, kako neki tvrde. To ne stoji. Dva i više vezanih slučajeva daje elemente za to. No, niti jedan od dosadašnjih slučajeva nije povezan. Svi su, dakle, sporadični. Epidemijskog izbijanja, nasreću, nismo imali.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku