hamburger-icon

Kliker.info

Memorijalni centar u Potočarima: Milorad Dodik odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Memorijalni centar u Potočarima: Milorad Dodik odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

16 Aprila
15:51 2015

Dodikpot111Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik  danas je, nakon dva odgađanja, posjetio Srebrenicu i u toku je sastanak s općinskim načelnikom Ćamilom Durakovićem.Iako iz Dodikovog kabineta nisu najavljene teme susreta, Duraković je za Al Jazeeru potvrdio kako predsjednik RS-a dolazi u pratnji trojice ministara, među kojima je i ministar zadužen za poljoprivredu, privredu i šumarstvo, pa će se vjerojatno, uz političke, govoriti i o gospodarskim temama.

Prije sastanka, Dodik je položio cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima na mjestu stradanja više od 8.000 Bošnjaka.Dodik je tom prilikom izjavio kako treba poštovati sve žrtve, ali istinu o Srebrenici treba ispitati i detaljno istražiti.

“Nažalost, politika je umiješana u sve događaje, pa i u ovaj u Srebrenici”, kazao je Dodik, a prenio Radio Slobodna Evropa.

Nakon posjete Potočarima, u zgradi opštine počeo je sastanak predsjednika Republike Srpske sa Durakovićem i predsjednikom Skupštine opštine Milošem Milovanovićem.Sastanku prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić. Duraković je prije sastanka s Dodikom za Al Jazeeru kazao da očekuje da će biti govora i o odluci Vlade Republike Srpske, koja datira još iz 2007. godine, a kojom bi se Srebrenici dodijelio poseban socio-ekonomski tretman.
Duraković: Svakako se radujem ovom sastanku

„Svakako da ću imati što reći entitetskom predsjedniku, ali i pokušati usmjeriti sastanak u pozitivnom pravcu u smislu pomoći našem gradu i svim građanima Srebrenice, posebno u promjeni nekih ekonomskih tokova. Tu mislim na razvoj nekih ključnih projekata, kao što su Guber banja, potopljeno zemljište na području Hidroelektrane Perućac, kao i tekućim problemima u nekim od rudnika“, rekao je Duraković.

Srebrenica je do rata bila jedna od najrazvijenijih sredina u BiH, a četvrtina od ukupnog broja stanovnika imala je posao, podsjeća Deutche Welle. Danas radi tek petina od ukupnog broja stanovnika, a većina njih ne živi na srebreničkom području.Od prirodnih bogatstava, Srebrenica je poznata po rudama olova i cinka sa primjesama srebra i zlata, boksita, te ogromnom šumskom bogatstvu i čistim vodama, podsjeća DW.

„Ne bismo da pokazujemo političke mišiće, niti očekujemo da predsjednik Dodik tako nastupi. Ako bude došao u tonu osobe i institucije koja želi pomoći ovom gradu, objeručke ćemo to dočekati i iskoristiti. Ako to bude zbog nekih političkih poteza i ubiranja političkih poena, onda ćemo se tako i postaviti. Svakako se radujem ovom sastanku“, dodao je Duraković.Ovo je prvi put da će se predsjednik bh. entiteta Republika Srpska susresti sa nekim iz lokalne vlasti ove općine iz reda bošnjačkog naroda. Ćamil Duraković je tokom svoga dosadašnjeg mandata uspio procentualno gledano, biti najuspješniji načelnik Općine Srebrenica, sudeći prema otvorenim radnim mjestima u Srebrenici.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku