hamburger-icon

Kliker.info

Mektić ponovo optužuje SOA-u i Tužilaštvo BiH : Cijela istraga “fingirana”, iza svega privatni motivi tužiteljice Tadić i njene rodbine

Mektić ponovo optužuje SOA-u i Tužilaštvo BiH : Cijela istraga “fingirana”, iza svega privatni motivi tužiteljice Tadić i njene rodbine

04 Aprila
16:11 2019
Dragan Mektic, Bosnian Minister of Security, speaks with media during an exercise at the Sarajevo International Airport, Bosnia and Herzegovina October 13, 2017. REUTERS/Dado Ruvic – RC1D93F26A40

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ć ponovo je u četvrtak optužio hrvatsku Sigurnosno-obavještajnu službu – SOA za protivzakonito djelovanje na teritoriji Bosne i Hercegovine, a Tužiteljstvu ove zemlje uputio je kritike zbog odluke da ne provodi istragu nad osobama za koje su neki mediji u toj državi objavili kako su bili uključeni u pokušaj regrutiranja bh. državljana kao saradnika SOA-e.

“Hrvatska obavještajna služba u obavještajnom smislu upala je u Bosnu i Hercegovinu i obavještajno djelovala”, kazao je on novinarima u Sarajevu, koji su od njega tražili komentar odluke Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, objavljene u srijedu, da neće biti nastavka istrage protiv osoba čija su se imena u vezi s navodnom aferom pojavila u medijima.

Riječ je o Mektićevom zamjeniku Miji Krešiću, novinaru Radio-televizije bh. entiteta Republika Srpska – RTRS Mati Đakoviću te konzulu Hrvatske u Tuzli Ivanu Bandiću.

Sarajevski portal Žurnal je sredinom marta objavio kako su upravo njih trojica bili neka vrsta posrednika u navodnim pokušajima agenata SOA-e da radikalne pripadnike selefijskog pokreta u Bosni i Hercegovini pridobiju za saradnju i navedu ih da podmetnu oružje u islamske bogomolje na teritoriji Bosne i Hercegovine, koje bi onda pronašla policija, a sve s ciljem da se opravdaju tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Bosna i Hercegovina uporište hiljada “potencijalno opasnih ekstremista”.

‘Rodbinske veze s tužiteljicom’

Tvrdnje portala javno je podržao i ministar Mektić, a odmah nakon toga Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu, u kojoj su saslušani on, novinar Žurnala Avdo Avdić koji je objavio priču, ali i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine – OSA Osman Mehmedagić.

Nakon utvrđivanja činjenica, u bh. Tužiteljstvu su zaključili kako nema osnove za dalju istragu protiv Krešića, Đakovića i Bandića, ali su objavili kako će nastaviti raditi na ovom predmetu, prije svega kako bi utvrdili ko se to predstavljao agentom SOA-e u komunikaciji s državljanima Bosne i Hercegovine.

Mektić je dan kasnije kazao kako bh. Tužiteljstvo nije ni planiralo rasvijetliti informaciju, nego “pokriti” Krešića i Đakovića, koji su u rodbinskim vezama s glavnom tužiteljicom Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić.

“Nije tu motiv bio da se rasvijetli afera, oni se bave [time] kada je ministar Mektić imao informaciju. Šta njih briga kada sam ja imao informaciju. Je li moja informacija tačna? Jest’. Pa šta njih briga kada sam ja imao informaciju i kada sam obaviješten o tome”, kazao je Mektić koji nije štedio riječi kritike na račun državnog Tužiteljstva.

Ustvrdio je kako je cijela istraga “fingirana”, jer su iza svega privatni motivi tužiteljice Tadić i njene rodbine, odnosno Krešića i Đakovića.

“To su njeni bliski rođaci. Zato je, navodno, ekspresno pokrenuta istraga i ekspresno, navodno, zatvorena”, rekao je ljutito i tužiteljima poručio kako “nemaju pojma” šta im se zbiva u državi.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku