hamburger-icon

Kliker.info

Meksički naučnici razvili test kože : Rana dijagnoza Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Meksički naučnici razvili test kože : Rana dijagnoza Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

26 Februara
05:44 2015

testkoze11Ekipa naučnika iz Univerzitetske bolnice San Luis Potosi u Meksiku, na čelu s Idefonsom Rodriguezom Levyom, otkrila je da je testom kože moguće odrediti nenormalni nivo proteina koji ukazuje na simptome Azheimerove i Parkinsonove bolesti.

U istraživanju je učestvovalo 20 osoba koje pate od Alzheimerove, 16 osoba koje pate od Parkinsonove, 17 senilnih i 12 zdravih osoba, kojima su uzeti uzorci kože.Naučnici su zaključuli da na koži osoba koje pate od Alzheimerove ili Parkinsonove bolest postoji sedam puta veći nivo proteina tau, koji se nalazi u ćelijama centralnog nervnog sistema.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na 67. Neurološkoj konferenciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).Alzheimerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga, koja može uzrokovati smrt. Napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika. Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja hemijske supstancije dopamina u dijelu mozga, koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku