hamburger-icon

Kliker.info

Meklheni: SAD su još aktivan igrač u BiH

Meklheni: SAD su još aktivan igrač u BiH

19 Oktobra
17:07 2006

Sjedinjene Američke Države u Bosni i Hercegovini još su aktivan igrač, predan očuvanju stabilnosti ove zemlje. Samim time i dolazak američkog razarača USS RAMAGE-a u vode BiH još je jedna potvrda naše čvrste saradnje, posebno vojne, o čemu će svjedočiti i budući programi pomoći bh. jedinicama.
Ovim riječima jučer se prisutnim zvanicama na USS RAMAGE-u obratio američki ambasador u BiH Daglas Meklheni (Douglas McElhaney). Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ocijenio je kako su dolazak RAMAGE-a, koji je u bh. teritorijalne vode uplovio u utorak i ostat će do kraja sedmice, kao i posjete drugih brodova inozemnih mornarica, jasna potvrda da je BiH dio porodice pomorskih zemalja:
– Zahvaljujući svesrdnoj pomoći SAD u prošlom periodu, BiH je danas mirna država. Mir uspostavljen prije 11 godina nikada nije narušen, mi smo na sigurnom putu prema euroatlantskim integracijama i gradimo jedinstvo različitosti.
Tihić je istaknuo i kako uskoro očekuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, zatim prijem u Partnerstvo za mir, dok poziv za članstvo u NATO očekuje 2008. godine.
– Stoga moram naglasiti potrebu daljnjeg američkog prisustva u cijeloj regiji. Ne samo civilnog, nego i vojnog. Dolazak ovog broda tumačit ćemo kao jasnu poruku SAD za jačanje saradnje dviju zemalja na svim poljima. Neka živi prijateljstvo BiH i SAD – zaključio je Tihić.

(Avaz)

Impresionira kvalitet posade

 

– Bez posade ovog kvaliteta USS RAMAGE bio bi ništa. Možda zvanice impresioniraju oružje, projektili i torpeda, ali ono što mene impresionira u američkoj mornarici jeste hrabrost ovih muškaraca i žena i njihova uloga u očuvanju mira u svijetu – istaknuo je ambasador Meklheni.

 

Brojne zvanice na brodu

 

Prijemu na američkom razaraču prisustvovali su i članovi Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović i Borislav Paravac, ministar odbrane BiH Nikola Radovnović, delegacija Oružanih snaga naše zemlje, federalni premijer Ahmet Hadžipašić, hrvatski ambasador u BiH Josip Vrbošić, brojni vojni atašei…

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku