hamburger-icon

Kliker.info

Meho Omerović , poslanik SDP-a u Skupštini Srbije : Koštunica se sveti Lajčaku zbog Crne Gore

Meho Omerović , poslanik SDP-a u Skupštini Srbije : Koštunica se sveti Lajčaku zbog Crne Gore

05 Novembra
02:42 2007
Reakcija Srbije, preciznije premijera Vojislava Koštunice, na mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka neprimjerena je. Ona je nervozna, nerealna i nepotrebna. Beograd je čak reagirao na mjere OHR-a prije političkih predstavnika Republike Srpske. Mislio sam da je to i takvo vrijeme davno iza nas, kaže u razgovoru za "Dnevni avaz" Meho Omerović, poslanik Sandžaèke demokratske partije (SDP) u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Omerović ističe da je demarš međunarodnih zvaničnika Srbiji pokazao da pet vodećih zapadnih zemalja neće dopustiti da se destabilizira BiH.

Ocjenjuje se da je time Koštunica najdirektnije povezao status Kosova sa situacijom u BiH. Dijelite li takvo uvjerenje?

– Da. Očigledno je da Koštunica to želi. No, to je štetno i opasno. Oslanjajući se na Beograd, politièki predstavnici bosanskih Srba mogli bi ući u konfrontaciju s međunarodnom zajednicom, a to im neće donijeti dobra.

Uvjeren sam da će sve ovo što se dešava u BiH ostati kratkog daha. Čini mi se da preovladava stav po kome se predstavnicima RS nastoji dati prilika da "povuku ručnu". Ako se to ne desi, RS, Milorad Dodik i njegova stranka neæe izvući korist iz nestabilnosti koju sada vidimo u BiH.

Na osnovu čega to kažete?

– Pa, Dodik je, prema izbornim rezultatima, dobio priliku i pravo da apsolutno vlada RS. No, oslanjajući se na Beograd, on je oživio neke radikalne elemente u RS za koje smo mislili da su na smetljištu historije. On sada agresivno oživljava neke snage koje su, i sam sam to vjerovao, poražene. Te snage idu više desno čak i od SDS-a i radikala.

Postoji li u napadnoj brizi Beograda za RS nečeg ličnog?

– Mislim da postoji. Koštunica je uvjeren da je Miroslav Lajčak, a ne njegova pogrešna politika, doveo do raspada zajedničke države s Crnom Gorom. Zbog toga Koštunica tako ostrašćeno sada napada Lajčaka. Premijer Srbije nije u stanju priznati vlastite greške, ali jeste spreman za njih uvijek okriviti drugog. Sada je na meti Lajčak.

Koštunica, čini mi se, vjeruje da je Lajčak kriv za uspjeh referenduma. A zna se da je premijer RS htio "odbraniti" državnu zajednicu Srbije i Crne Gore uz pomoć Matije Bećkovića, Luke Karadžića ili Sulejmana Ugljanina. Ta galerija likova dovela je do toga da šačica Bošnjaka u Crnoj Gori glasa u prilog ostanka državne zajednice, a na desetine hiljada njih protiv! No, Koštunica je u Lajčaku našao krivca za svoju pogrešnu i neuspješnu politiku.

Ipak, on je sada uvjeren da politički stoji dobro i da mu Tadićeva Demokratska stranka ne treba…

– I to je moguće. Ne bih bio iznenađen da nakon Kosova, koje se ovom politikom Koštunice samo dodatno udaljava od Srbije, on odluči da raskine ovu i uđe u neku koaliciju nacionalnog jedinstva, koncentracijske vlade… On zna da Boris Tadić neće htjeti u savez s radikalima i socijalistima, pa će to biti prilika za njega.

Zašto? Koštunica je jak i odgovaraju mu izbori.

– Nije baš tako. Popularnost njegove stranke jako je niska i na bilo kojim izborima on ne bi mogao osvojiti više od osam do devet posto glasova. Zato mu izbori nisu u interesu i kroz priču o Kosovu on odlaže i kupuje vrijeme da ostane na poziciji.

Hoćete li podržati rezoluciju koju u Skupštini Srbije predlažu radikali protiv visokog predstavnika?

– Naravno da neću! Radikali su poznati i po tome što često predlažu usvajanje nekih rezolucija. Radikali, takoðer, pokušavaju predstaviti da je RS država, a ne dio države BiH. To je samo dodatni razlog što neću podržati bilo kakvu rezoluciju koju nude, jer se u njoj ukidaju državne kompetencije BiH, nauštrb RS. U konačnici, ne vjerujem da æe takva rezolucija dobiti zeleno svjetlo u parlamentu.

Čini se da isključujete ulogu Rusije u dešavanjima na Balkanu. Da li je tako?

– Rusija je jedna velika i ozbiljna zemlja koja ima svoje prioritete. Da nije tako, ruski vojnici i danas bi bili na Kosovu. Rusija Vladimira Putina, dakle, kudikamo je drugačija od Rusije Borisa Jeljcina.

Putinove slike

– Neki u Srbiji možda žele da Beograd bude neka ruska gibernija. A onda se to nastoji preslikati i na RS, uz nadu da će ona postati neko mezimče Rusije. Zbog toga smo na mitinzima po RS imali Putinove slike. One su istisnule slike Miloševiæa sa takvih skupova.

No, oni koji znaju politièke prilike u Rusiji i način rada predsjednika Putina, znaju da će se Rusi dogovarati s Amerikancima i štititi svoje interese, a ne žrtvovati ih zarad nekih malih balkanskih vladara. Sead Numanović (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku