hamburger-icon

Kliker.info

Mehmedović: Zašto se ”bošnjački prvaci” boje jarana iz RS?

Mehmedović: Zašto se ”bošnjački prvaci” boje jarana iz RS?

26 Januara
02:28 2014

1390489_356452084489894_1532486046_nŠemsudin Mehmedović, član Parlamenta BiH danas je putem svog zvaničnog Facebook profila uputio javni protest. U nastavku prenosimo sadržaj spomenutog protesta.

” Za dan 23.01.2014.godine u 8 sati gradjevinska inspektorica obavijestila je Medžlis Islamske Zajednice Višegrad da će pristupiti PRISILNO uklanjanju riječi “GENOCID” na naprijed pomenutoj lokaciji.
Preživjele žrtve i članovi porodica ubijenih smatraju da su odluke institucija RS direktno miješanje u autonomiju vjerskih zajednica, a u konkretnom slučaju Medžlisa Islamske zajednice VIšegrad te da su diskriminatorne sa ciljem degradiranje Bošnjka u manjem bh. entitetu u ovom slučaju Bošnjaka Višegrada, pište Mehmedović, te dodaje:

”RS i Općina Višegrad u svojim rješenjima i zaključcima ignoriše jasne odredbe Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju ckava i vjerskih zajednica u BiH (“Sl.glasnik BiH” broj 5/04 koji glasi: “Crkve i vjerske zajednice posjeduju vlastitu imovinu i imovinska prava kojima slobodno raspolažu i upravljaju”, te prema tački 5 stav 3 Uputstva o provedbi zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica (“Sl.glasnik BiH”, br 83/06) koji glasi:”U zajednici sa vjernicima i vjerskim službenicima preko svojih vrhovnih ili autonomnih tijela i predstavnika crkve i vjerske zajednice, shodno svom unutarnjem poretku i sopstvenim propisima samostalno upravljaju svojom imovinom, kapitalom, fondovima i zadužbinama. To znači da se tijela vlasti ne smiju miješati u rad i upravljanje imovinom u vlasništvu crkava i vjerskih zajednica, niti njihovu suradnju s njima uvjetovati time”.
Konačno možemo zaključiti da trenutna vlast u Višegradu nasavlja politiku omalovažavanja i dehumanizacije Bošnjaka Višegrada koju je 1992. godine započela.
Isto tako postoji cijela lista spomenika koji su postavljeni bez ikakvog odobrenja upućen SO Višegrad na usvajanja koji pokušavaju da legalizuju genocid .Žao mi je što pojedinci iz Vijeća ministara šute i ignorišu ovo, a mnogo se trude da budu bošnjacki prvaci…a boje se reakcija od svojih “jarana” iz vlasti”.

(Kliker.info/Saff)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku