hamburger-icon

Kliker.info

Mehmedović: Shvatio sam da nije sve u materijalnim dobrima i vratio se u Srebrenik

Mehmedović: Shvatio sam da nije sve u materijalnim dobrima i vratio se u Srebrenik

17 Maja
04:36 2010

U vrijeme kada većina mladih u BiH na sve moguće načine pokušava napustiti svoju državu i bolji život pronaći u nekoj od zemalja Evropske unije, u Srebreniku je zabilježen potpuno suprotan  primjer.Damir Mehmedović (33), diplomirani inžinjer informatike, iako je imao atraktivan i dobro plaćen posao u Beču sa stalnom austrijskom radnom dozvolom, odlučio se vratiti u svoj radni grad.

Sve ispočetka                                          Zahvaljujući dobrom poznavanju njemačkog jezika, 1995. godine otišao je u Beč, gdje je na Tehničkom univerzitetu za-vršio studij informatike, a odmah po završetku školovanja dobio je posao programera u bečkoj firmi „ANJD“ koja zapošljava oko 1.500 radnika.- Za veoma kratko vrijeme uspio sam osigurati vlastiti stan u Beču, kupiti auto i sve one tehničke stvari o kojima sam kao dijete maštao. Međutim, nakon nekoliko godina shvatio sam da nije sve u novcu i materijalnim dobrima. Ubitačan životni tempo u kojem se i najobičniji susret s prijateljem ili poznanikom ugovara 15 dana unaprijed, postao mi je teret, pa sam odlučio da se vratim u svoj rodni grad i počnem sve ispočetka – ističe Mehmedović.

Izvoz bh. pameti                                            Početkom 2008. godine u Srebreniku otvara firmu „Dany“ koja se bavi izradom njeb stranica, njeb aplikacija, grafičkim dizajnom i internetom.- Većinu posla radimo za „Strabag“, „Umdasch“, „Hypo“ i ostale velike firme iz Austrije i drugih zemalja EU, a pošto se radi o čisto intelektualnim uslugama možemo se pohvaliti da bh. pamet izvozimo u Evropu. Posla ima više nego što možemo stići uraditi moj brat Amir i ja, te tri radnika koje angažujemo povremeno, jer je teško naći stručne informatičare koji već nemaju stalno zaposlenje – naglašava Mehmedović. Uz širenje biznisa u BiH, planira upisati i postdiplomski studij.

Učiti na zapadu, raditi u domovini              Mladima koji sanjaju o lagodnom životu u nekoj od zemalja EU poručuje da, ako su u prilici, odu na zapad na školovanje i da upoznaju njihov način života, nakon toga se vrate u BiH i stečena iskustva i znanja primijene u domovini.- Mislim da mladima u BiH nedostaje optimizma. Uz pravilan odabir zanimanja, konstantno učenje i puno truda i u BiH se može solidno živjeti – ističe Mehmedović. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku