hamburger-icon

Kliker.info

Mehanizam koordinacije u praksi : Kantoni otvaraju predstavništva u Briselu

Mehanizam koordinacije u praksi : Kantoni otvaraju predstavništva u Briselu

26 Februara
04:19 2016

bradara1Na inicijativu Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na čelu s Lidijom Bradara, predsjedateljicom Doma i predsjednicom Komisije za evropske integracije, u zgradi Parlamenta Federacije BiH održan je sastanak Kolegija Doma naroda s čelnicima svih deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Razgovaralo se o obvezama Federacije BiH i kantona u procesu pregovora BiH s Evropskom unijom koji je započeo 15. februara predajom Zahtjeva za članstvo u EU. Predaja zahtjeva, naglasila je ovom prilikom predsjedateljica Bradara, bio je prvi ali značajan korak kojeg je BiH napravila na europskom putu na kojem sve razine vlasti u BiH čeka puno obveza.

“Uspjeh pregovora najviše ovisi o nama samima i našoj spremnosti da što kvalitetnije i u što kraćem roku ispunimo sve obveze koje nas čekaju”, istaknula je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Sastanak Kolegija doma naroda i čelnika skupština kantona organiziran je upravo s ciljem što kvalitetnije pripreme za proces pregovora.

Na početku prvog sastanka ovakve vrste, sudionicima su prezentirane obveze koje ih čekaju u procesu pridruživanja EU kao i mehanizam koordinacije. Uslijedila je konstruktivna rasprava u koju su se uključili predstavnici svih deset kantona u Federaciji BiH.

U načelu, oni su pohvalili inicijativu Kolegija doma naroda za organiziranjem ovakvog sastanka koji je otvorio brojna pitanja iz procesa pridruživanja EU. Zaključeno je kako je neophodno intenzivirati suradnju kantonalnih koordinatora s Domom naroda Parlamenta Federacije BiH, intenzivno sarađivati i na donošenju zakona iz podijeljenih nadležnosti te, radi povlačenja sredstava iz evropskih fondova u značajnijem obimu od dosadašnjeg, razmisliti o otvaranju ureda kantona u sjedište EU, Briselu.

(Kliker.info-Klix)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku