hamburger-icon

Kliker.info

Međureligijsko vijeće u misiji mira : Došlo je vrijeme da se svi na jedan iskreni način postidimo onoga što se dogodilo među nama

Međureligijsko vijeće u misiji mira : Došlo je vrijeme da se svi na jedan iskreni način postidimo onoga što se dogodilo među nama

24 Aprila
15:35 2017

Članovi Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini zajedno sa Semihom Borovac, ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH posjetit će danas mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja.

Nakon Jevrejske općine u Sarajevu delegacija je jutros posjetila Kazane kod Sarajeva. Molitvu za ubijene Srbe izmolili su srpski sveštenici. Delegacija se zatim zaputila ka Križančevom selu, Kruščicama te Korićanskim stijenama.

Delegaciju predvoditi predsjednik Međureligijskog vijeća episkop Grigorije i članovi Skupštine Vijeća vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić i Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske općine Sarajevo.

Vladika Grigorije rekao je ranije da je ovo vrlo važan i težak korak, ali da članovi MRV žele poslati poruku da se klanjaju svakoj žrtvi i da se protive svakom zločinu.

– Došlo je vrijeme da se svi na jedan iskreni način postidimo onoga što se dogodilo među nama – rekao je vladika Grigorije, piše Patira.

Kazani su nepristupačan lokalitet na obroncima Trebevića gdje su tokom agresije na BiH, opsade Sarajeva, dovođeni i ubijani civili koji su potom bacani u jamu. Broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen. Iz duboke jame na tom mjestu nakon rata, u više ekshumacija, izvađeni su posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku