hamburger-icon

Kliker.info

Međunarodni sud pravde : Srbija i zvanično izgubila Kosovo,Deklaracija o nezavisnosti potpuno legalna!

Međunarodni sud pravde : Srbija i zvanično izgubila Kosovo,Deklaracija o nezavisnosti potpuno legalna!

22 Jula
15:51 2010

Međunarodni sud pravde u Hagu je u savjetodavnom mišljenju saopštenom u četvrtak rekao da Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine nije prekršeno međunarodno pravo."Deklaracija od 17. februara 2008. nije prekršila opšte međunarodno pravo," rekao je predsjedavajući sudija Hisashi Owada iz Japana.Owada je rekao da je odluka donešena odlukom sudija 10:4. On je prethodno rekao da međunarodno pravo ne sadrži "zabrane proglašavanja nezavisnosti" kao i "da je nadležan da da savjetodavno mišljenje po zahtjevu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija."U prisustvu delegacija obje zemlje, koje su predvodili ministri spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i Kosova Skender Hiseni, Owada je saopštavanje odluke počeo u 15 sati i završio u 16:30.

Hiseni je poručio Srbiji nakon saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde da Kosovo treba da tretira kao suverenu državu."Očekujem da se Srbija okrene i dođe ka nama, na razgovore o mnogo pitanja od zajedničkog interesa, i zajedničke važnosti ", reako je Hiseni Rojtersu dodajući  da takvi razgovori "mogu da se vode isključivo između suverenih država", rekao je Hiseni.Jeremić je izjavio posle izricanja mišljenja da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti sa mirnom diplomatskom borbom za Kosovo.Šef diplomatije Srbije je ocijenio da je najvažnije očuvati mir i stabilnost na teritoriji "cijele pokrajine" i pozvao je građane da, kako kaže, ne nasjedaju na provokacije."Međunarodni sud pravde je danas odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji o nezavisnosti kosovskih Albanaca i praktično time izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije", rekao je Jeremić.

Test za Srbiju              Sud čini petnaest sudija, osam iz zemalja koje su priznale Kosovo i sedam koje nisu. Jedan od sudija, koji je nedavno zamijenio svog sunarodnika iz Kine, nije imao pravo glasanja.Međunarodni sud pravde tokom iznošenja mišljenja o nezavisnosti Kosova, 22. jul 2010.Mišljenje suda zatražila je Generalna skupština UN na inicijativu Srbije, koja smatra da je proglašenje nezavisnosti Kosova narušilo međunarodni pravni poredak.Obje strane su očekivale odluku u njihovu korist dok analitičari smatraju da problem Kosova neće biti okončan mišljenjem MSP-a, kakvo god da je ono bilo.Svjetska štampa smatra da će mišljenje Međunarodnog suda pravde imati dalekosežne posljedice ne samo po Kosovo već i ostale etničke sukobe širom planete.Tokom rasprave koja je trajala od 1. decembra do 11. decembra 2009, 14 država je, uz vlasti u Prištini, podržalo kao legalnu deklaraciju nezavisnosti, dok je 12 zemalja, pored Srbije, tvrdilo da je time prekršeno međunarodno pravo.

Ponašanje zvaničnog Beograda u cijelom slučaju pokazaće koliko država ima osjećaja za realnost, rekla je u razgovoru za program RSE u četvrtak ujutro Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije koja je svojevremeno radila u diplomatiji i ima dobre veze sa beogradskim diplomatskim krugovima.„Ovo je sada veliki test zrelosti i mudrosti za Srbiju. On će pokazati kolika je njena zrelost i osećaj za realnost u regionu i u svetu uopšte i koliko se Srbiji u ovom momentu isplati da insistira na svojoj radikalnoj opciji kada je u pitanju Kosovo“, kaže Biserko.Za 17.30 na Trgu  Šumadija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, zakazan je miting na kome će kosovski Srbi iznijeti svoj stav o odluci MSP-a, javlja dopisnik RSE.Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je rekao da strahuje od moguće eskalacije sukoba u osetljivoj zoni nad kojom kontrolu nema vlast u Prištini.“Situacija je trenutno mirna, međutim ima pokazatelja da može da dođe do eskalacije nasilja,” kazao je on.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku