hamburger-icon

Kliker.info

Međunarodni dan nestalih : U Hercegovini se traga za oko 750 osoba

Međunarodni dan nestalih : U Hercegovini se traga za oko 750 osoba

30 Avgusta
17:25 2009
arhivska slika (foto: avaz.ba)

 

"Na području Hercegovine i dalje se traga za oko 750 osoba", izjavila je za RTM.ba, istražitelj Instituta za nestale osobe (INO) BiH – Ured Mostar, Sanja Mulać, govoreci povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, 30. augusta. Ovaj dan, koji će se obilježiti sutra na različite načine, proteći će radno – na terenu, za istražitelje mostarskog Ureda, rekla je Mulać. "Sutra ćemo raditi na jami Radača koja se nalazi na Gorancima kod Mostara, a iz koje smo u posljednje vrijeme ekshumurali pet N.N. osoba. Sve informacije govore da se tu radi o masovnoj grobnici u kojoj se nalazi više N.N. osoba", izjavila je Mulać.

Mulać, koja je od 1998. godine u ovom poslu bila kao istražitelj i prethodnice INO BiH, federalne Komisije za traženje nestalih osoba, izjavila je da je od 1998. do 2009. godine na području Hercegovine ekshumirano oko 2.000 osoba od čega je metodom DNA identifikovano njih oko 70%. "Na području Nevesinja, Gacka, Konjica i Kupresa obradili smo16 masovnih grobnica iz kojih je ekshumurano 217 N.N. osoba od čega je veliki broj njih identifikovan. Na području Mostara, Čapljine i Prozora obradili smo deset masovnih grobnica iz kojih su ekshumirane 133 osobe, od čega je takoder veliki broj idenitifkovan", izjavila je Mulać. Ona je dodala da je pored toga broja obradeno još na desetine pojedinačnih i zajedničkih grobnica u Hercegovini.

"U narednom periodu također radit ćemo u Trebinju, Bileći, Berkovićima, Konjicu, Gacku, Gubavici kod Mostara, te Nevesinju. Vršit ćemo i obdukciju i identifikaciju putem DNA analize osoba pronađenih u jami Radača, te jami Bahtijevica kod Širokog Brijega, iz koje su ekshumirane 4 N.N. osobe", izjavila je Sanja Mulać. Ona se osvrnula i na Nevesinje, iznoseći podatak da se u toj istočnohercegovačkoj Općini i dalje traži oko 150 osoba. "Ukupno su u Nevesinju tokom posljednjeg rata nestale 333 osobe. Pronašli smo više od polovine nestalih. I danas, 17 godina nakon nestanka, tragamo za 20-tero djece, od kojih je najmlađe imalo samo sedam dana, te određenog broja žena, koji su uhapšeni u zbijegu na lokalitetu Jasenov Do na Zijemljima, sjeverno od Mostara, a nakon toga prebačeni u "Alatnicu" u Nevesinje, odakle im se gubi svaki trag. Ukupno je u toj grupi bilo 75 osoba, žena, djece, muškaraca. Od tog broja 1999. godine na lokalitetu Teleća Lastva ekshumirano je i identificirano 28 muškaraca", izjavila je Mulaćeva. Na kraju je pozvala sve ljude koji imaju saznanja o grobnicama da se jave INO BiH, kako bi pomogli i istražiteljima i porodicama nestalih da konačno pronađu svoj mir.  (Kliker.info-RTM)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku