hamburger-icon

Kliker.info

Međunarodna zajednica grozničavo traži rješenje a u opciji su i prijevremeni izbori u aprilu

Međunarodna zajednica grozničavo traži rješenje a u opciji su i prijevremeni izbori u aprilu

22 Oktobra
04:42 2009

Potpuni krah razgovora u vojnoj bazi u Butmiru definitivno je pokazao da se pet stranaka koje drže vlast u BiH, odnosno njihovi lideri, ni o čemu ne mogu dogovoriti i da ova zemlja nastavlja da se valja u blatu.

Blizu eksplozije                       Visoki predstavnik Valentin Incko u intervjuu za jučerašnje izdanje njemačkog lista „Frankfurter Allgemeine Zeitung"  kazao je da je u posljednje tri godine najgora situacija u BiH i da politička napetost  raste. Naglasio je da međunarodna zajednica ostaje u BiH i da će učiniti sve što je u njenoj moći. Prema izvorima „Sana"  iz međunarodne zajednice, sada se grozničavo traži novo rješenje s obzirom da je butmirski pokušaj propao.Naime, potpuno je iluzorno očekivati da bi lideri pet  stranaka na vlasti mogli postići dogovor, a realno je očekivati da njihovi stavovi budu još udaljeniji. Sve to otvara prostor za još dramatičniju situaciju u BiH pa i nasilje i sukobe koji bi bili dirigovani iz centara vladajućih stranaka.

A kada nasilje krene, onda ono brzo i lako izmakne kontroli. Uostalom, neki zapadnoevropski listovi već najavljuju da se BiH nalazi na ivici građanskog rata. Kada se sadašnjoj političkoj krizi u našoj zemlji doda i katastrofalna ekonomska situacija, lako je zaključiti da  BiH svakog časa može eksplodirati.Nadanja da će bh. politički lideri sami naći rješenje do 18. novembra, za kada je zakazana sjednica Vijeća za provedbu mira, ravna su nuli i sasvim je izvjesno da međunarodna zajednica, a prije svih Sjedinjene Američke Države, moraju povući brze i radikalne poteze. Prema informacijama do kojih je došao „San", već je počelo pipanje pulsa stranaka na vlasti i njihovih lidera na mogućnost da se sa općim izborima ne čeka i da se oni održe u aprilu umjesto u novembru iduće godine. Ukoliko signali budu pozitivni, vrlo brzo bi se promijenio Izborni zakon BiH koji bi to omogućio.

Tri izazova                                Tri su razloga za takvo rješenje, zapravo tri – izazova. Prvo, skratilo bi se vrijeme za predizbornu kampanju koja je u biti već  počela i koja se nikada do sada u BiH nije vodila po evropskim prinicipa i standardima. Nju su stranke, po pravilu, uvijek koristile za radikalizaciju Bošnjaka, Hrvata ili Srba, plašeći jedne drugima, služeći se pri tom teškim nacionalističkim jezikom koji je izazivao nemire i unosio dodatni haos. Dovoljno se sjetiti vremena pred izbore 2006. godine. Nadalje, izbori u aprilu bili bi svojevrstan izazov za stranke i njihove predsjednike, prvenstveno one koje su sada na vlasti, da provjere vlastiti rejting kod građana i utvrde da li birači podržavaju njihovu politiku i put kojim vode ovu zemlju. Treće, bio bi to prilika za građane da svojim glasovima pokažu koga i čiju politiku podržavaju. Drugim riječima, jesu li za promjene ili su za dalje mrcvarenje, život u crnoj rupi i na kraju krajeva – za podjelu Bosne i Hercegovine.

Političarima koji blokiraju BIH oduzeti vize i zamrznuti imovinu u inostranstvu     Milorad Dodik ima veliku političku odgovornost. On posjeduje veliki talent, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu. Kada bi do izražaja došle njegove pozitivne strane onda bi on čak mogao biti i lokomotiva koja bi cijeli region vukla u pravcu EU. Nažalost, on ima i tamnu stranu koja dolazi do izražaja na verbalnom polju. To otežava dijalog i napredak. Ne posežem rado za bonskim ovlastima, ali ako institucije Dejtona i dostignuća u proteklih 14 godina budu ugrožene, onda međunarodna zajednica mora reagovati – izjavio je Incko za jučerašnji "Frankfurter Allgemeine Zeitung" i dodao   da će budući specijalni izaslanik EU u BiH imati manje ovlasti od njega.- Međutim, sigurno je da će i dalje postojati instrumenti koji će omogućiti monitoring provođenja Dejtonskog sporazuma, čer, čak i kada OHR ode, Dejton ostaje na snazi. Specijalni izaslanik EU ostaje kao sudija koji će odlučivati u sporovima između političkih partija. Možda će raspolagati i nekim manjim mogućnostima za sankcije koje bi uključivale ukidanje potpore opštinama koje ne sarađuju, ukidanje viza pojedinim političarima ili zamrzavanje njihove imovine u inostranstvu.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku