hamburger-icon

Kliker.info

Međunarodna krizna grupa : Bošnjaci su duboko frustrirani stanjem u BiH

Međunarodna krizna grupa : Bošnjaci su duboko frustrirani stanjem u BiH

28 Februara
08:11 2013

Bošnjaci u Bosni i Hercegovini duboko su frustrirani loše ustrojenom i nefunkcionalnom državom u kojoj žive, stalnim gospodarskim nazadovanjem i osporavanjem državnog i teritorijalnog integriteta BiH, u čemu sudjeluju i Srbi i Hrvati, što je dovelo do jačanja političkog islama koji se pojavljuje kao nadomjestak odlučnijeg djelovanja političkih stranaka, ocijenila je nevladina udruga Međunarodna krizna skupina (ICG), sa sjedištem u Bruxellesu. 

Ta udruga, koja prati i analizira razvoj događaja u kriznim područjima diljem svijeta, na internetskim je stranicama objavila izvješće pod naslovom "Bosanski opasni tango: Islam i nacionalizam". U dokumentu se konstatira kako je u postojećim okolnostima Islamska zajednica BiH (IZ), posebice dok je na njezinu čelu bio Mustafa Cerić, preuzela vodeću ulogu u kanaliziranju ljutnje koja se pojavljuje među Bošnjacima popunjavajući tako zrakoprazni prostor kojega su ostavile političke stranke. ICG ipak konstatira kako je politički islam novina u BiH, a njegov uspon može predstavljati prijetnju sekularnim političkim strankama te nemuslimanima.
 
Posebice se upozorava na djelovanje pripadnika selefijskog muslimanskog reda koji svojom pojavom potiču strah od terorizma. Pripadnikom selefijske zajednice izjašnjavao se i Mevlid Jašarević koji je 2011. godine izveo napad na američko veleposlanstvo u BiH, na što također podsjećaju u izvješću ICG-a. Selefijska teologija svojom zadaćom smatra vraćanje islama u stanje kakvo je bio u doba poslanika Muhameda te izbacivanje svega što smatraju novotarijama, idolatorijom i herezom. Jedan ogranak selefijskog pokreta predstavljaju i vehabije. Državnim vlastima, ali i Islamskoj zajednici iz ICG-ja je preporučeno da s takvim skupinama intenzivnije rade kako bi ih integrirali u društvo.
 
‘Vjerojatnije je kako će stvarnu nestabilnost i nasilje proizvesti sukobljeni nacionalizmi, a najbolje što IZ može uraditi je da pomogne razviti viziju BiH prihvatljivu za Hrvate i Srbe’, stoji u dokumentu ICG-a. Konstatirajući kako je bivši reis Cerić snažno politizirao IZ te uz to davao problematične izjave o BiH kao nacionalnoj državi Bošnjaka, ICG ocjenjuje kako bi izbor Huseina Kavazovića za novog poglavara bosanskih muslimana mogao otvoriti put depolitiziranju IZ. Ipak politički islam, kojega je Cerić promicao temeljeći ga na afirmiranju jakog bošnjačkog identiteta, bit će teško napustiti sve dok Bošnjaci imaju osjećaj da se osporava državni integritet BiH, zaključuju analitičari ICG-a. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku