hamburger-icon

Kliker.info

Međunarodni institut za strategijske studije :Balkanu ne prijeti rat već autokrate i korupcija na koje zapad žmuri

Međunarodni institut za strategijske studije :Balkanu ne prijeti rat već autokrate i korupcija na koje zapad žmuri

26 Juna
06:49 2017

Londonski Međunarodni institut za strategijske studije (IISS) ocijenio je da uprkos “galami” zapadnom Balkanu ne prijeti rat i Rusi tu ne uspijevaju da učvrste svoj uticaj, ali da se demokratija urušila i da “regionom vladaju autokrate i korupcija, na šta zapad žmuri”.

To je onda, navodi u opširnoj analizi IISS, kombinacija “balkanskih autokrata i kleptokrata koje zapadne zemlje podržavaju zato što održavaju mir i stabilnost, kako upozoravaju kritičari balkanskih vlada”.

“U suštini, nova riječ je ušla u leksikon da se opiše to da zemlje zapadnog Balkana nisu istinske demokratije, već ‘stabilokratije’ koje idu ka članstvu u Evropskoj uniji”, napominje londonski institut.

U analizi se navodi da “uprkos čestim izborima autoritarne težnje su se pojavile u cijelom tom području, sredstva informisanja su slaba i često pod nadzorom vladajuće partije”.

Institut nalazi da “borba protiv korupcije obično služi tome da nova vlada pohapsi svoje suparnike, ukloni političku konkurenciju i pokaže rezultate u suzbijanju korupcije na putu ka pridruživanju EU”.

“Pravosuđe je veoma podložno uplivu onih koji su na vlasti ili imaju novac, klijentelizam i nepotizam su opšte rašireni a poslovi u vladinim ustanovama i javnim preduzećima se dijele članovima porodica, prijateljima i partijskim ljudima”, dodaje londonski institut.

U analizi se dodaje da je “region ponovo poprimio veći strategijski značaj, najviše zato što su Rusi pojačali zanimanje za njega, mada je Moskva doživjela neke ozbiljne neuspjehe u regionu, dok su balkanske vlasti obavile veliki posao u proganjanju i razbijanju islamističkih mreža”.

IISS ukazuje da “iz procurjele poruke ruskog ambasadora u Makedoniji” proizilazi da Rusi teže tome da na zapadnom Balkanu “uspostave blok neutralnih ili možda i proruskih područja i da Rusi tiho šire uticaj nad slovenskim i pravoslavnim djelovima regiona, dok islamistički ekstremisti nameću uticaj nad prevashodno muslimanskim djelovima”.

Rusi nastoje da taj “neutralni ili proruski blok” učvrste u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, jer RS ima odlučujuchi uticaj na odbranu i bezbjednost BiH.

Ali, objašnjava institut, Rusi su pretrpjeli neuspjehe u Makedoniji i Crnoj Gori, “gdje je vlada u Podgorici optužila Rusiju da je pokušala da je zbaci u čudnoj zavjeri tokom izbora prošlog oktobra”.

“Istina o tome je i dalje nejasna i dok su neki Crnogorci uvjereni da su u to bili na neki način upleteni Rusi, drugi su ubijeđeni da su hapšenja navodnih zavjerenika dio drame koju je spremila vladajuća stranka da uplaši oklijevajuće i NATO-u naklonjene birače da glasaju za nju”, navodi se u analizi.

“Zapadni obavještajni krugovi su uvjereni da je u to bila upletena ruska vojna obavještajna služba GRU”, dodaje IISS i navodi da je “u svakom slučaju, s izuzetkom malog pojasa bosanske obale i Monaka, cijelo sjeverno Sredozemlje, od Gibraltara do sirijske granice sad pod nadzorom NATO, a Rusi neće moći da koriste olakšice u lukama Crne Gore”.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku