hamburger-icon

Kliker.info

Međunarodni dan sjećanja na pravednike : Cvijeće i sjećanje za Gorana Čengića,heroja koji je dao život za komšiju

Međunarodni dan sjećanja na pravednike : Cvijeće i sjećanje za Gorana Čengića,heroja koji je dao život za komšiju

06 Marta
16:21 2019

Predstavnici Društva prijatelja Grada Sarajeva odali su počast Goranu Čengiću na spomen-obilježju na Gradskom groblju Bare.

Goran Čengić rođen je 1946. godine u Sarajevu. Bio je istaknuti rukometaš klubova Bosna, Mlada Bosna, Crvena zvezda i reperezentacije SFRJ 1963, a u svojoj sedamnaestoj godini sa RK Bosna osvaja Kup Jugoslavije.

Kako javlja Radio Sarajevo Goran je bio odgajan u duhu antifašističkih ideala, prije svega slobode i jednakosti za sve ljude, koje su baštinili njegovi roditelji Nataša Zimonjić-Čengić i Ferid Fićo Čengić, koji je bio poslije Drugog svjetskog rata prvi poslijeratni gradonačelnik Sarajeva.

Goran je živio u okupiranom Sarajevu, na Grbavici odakle je odveden i ubijen 14. juna 1992. godine prilikom spašavanja svog komšije doktora Husnije Ćerimagića po kojeg je došao Veselin Vlahović Batko, poznatiji kao “monstrum s Grbavice“.

Čuvši galamu, izašao je iz svog stana i suočio se sa ozloglašenim ubicom Veselinom Vlahovićem Batkom.

Njegov pokušaj da spasi komšiju nije uspio, naprotiv Batko je odveo i Gorana Čengića, čije je tijelo nakon devet godina od ubistva pronađeno i pokopano.

Goran Čengić je proglašen Pravednikom 2013., kad mu je posthumno dodijeljeno priznanje za građansku hrabrost: „Dušan Kondor“.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku