hamburger-icon

Kliker.info

Medicinska sestra uputila pismo iz bolnice : ‘Ovo ne bih nikome poželjela i bojim se za one koji dolaze nakon mene’

Medicinska sestra uputila pismo iz bolnice : ‘Ovo ne bih nikome poželjela i bojim se za one koji dolaze nakon mene’

26 Oktobra
17:46 2014

ebolahisterija2Tri američke savezne države odredile su obaveznu karantenu za sve koji dolaze iz ebolom zaraženih područja, a takav tretman dobila je i medicinska sestra Kaci Hickox, koja je javnosti iz bolnice u New Jerseyu napisala pismo.Iako je negativna na virus ebole, i dalje mora ostati u karanteti te poručuje kako se osjeća kao kriminalac.”Ovo nije situacija kakvu bih poželjela bilo kome i bojim se za one koji dolaze nakon mene”, napisala je Hickox.

Satima je ispitivali

Ona je na dolasku iz Sijera Leonea zasutavljena na aerodromu Newark u New Jerseyu, gdje su je satima ispitivali službenici u zaštitnim unifromama. Kako se uzrujala zbog neugodne situacije u kojoj se našla, zarumenjeli su joj se obrazi, što su službenici protumačili povišenom temperaturom. Dvaput su joj mjerili temperaturu i drugi put je, piše Hickox, toplomjer pokazao 38 sa 3 stupnjeva Celzijusa.Iduća tri sata provela je čekajući dok je nisu odveli u bolnicu, gdje joj je ponovo izmjerena temperatura i ustanovljeno da iznosi 37 stupnjeva Celzija. napravljeni su testovi koji su pokazali da nema ebolu. Svejedno mora biti u izolaciji.

Strašna iskustva s terena

“Sjedila sam sama u šatoru i razmišljala o brojnim kolegama koji će se vratiti kući u Ameriku i suočiti s istom nevoljom. Hoće li se i oni osjećati kao kriminalci i zatvorenici?”, napisala je.”Provela sam mjesec dana gledajući djecu kako umiru, sama. Svjedočila sam ljudskoj tragediji koja se odvijala pred mojim očima. Pokušavala sam pomoći kad je velik dio svijeta samo gledao i nije poduzimao ništa.”, kaže Hickox.

U tišini izolacije kroz svijest joj prolaze nedavni tragični događaji kojima je svjedočila. “Sjetila sam se svoje posljednje noći u centru za liječenje ebole u Sijera Leoneu. Pozvali su me u ponoć jer je 10-godišnja djevojčica imala napadaje. Gurala sam joj smrvljene tableta Tylenola i lijekova protiv napadaja u usta dok joj se tijelo svijelao u krevetu. Bila je to najteža noć mog života. Gledala sam kako djevojčica umire u šatoru, daleko od obitelji”, piše medicinska sestra u svom pismu javnosti.

Jesu li Amerikanci histeričan narod?

Američki mediji bave se fenomenom histerije koja se pojavila zbog postojanja slučajeva zaraze na tlu SAD-a, postavljajući pitanje je li to tipično američka reakcija.20-godišnji Triston Crowl, koji radi u susjedstvu kuće u kojoj je boravio oboljeli Thomas Eric Duncan u Dallasu, opisao je kako se vrlo brzo njihova četvrt pretvorila u scenu iz filmova, s helikopterima koji ih oblijeću i ljudima koji ih promatraju kao da su zombiji.

Kad su suočeni s krizom na koju nisu bili pripremljeni, Amerikanci imaju tendenciju gledati stvari na apokaliptičan način, kaže profesor povijesti s Američkog sveučilišta u Washingtonu Allan Lichtman.”Mi smo ljudi obilja. Najbogatija smo nacija na Zemlji. Imamo prosperitet kakav se ne može usporediti ni sa kime, pa ipak, imamo anksioznost da to možda neće potrajati. Vanjska sila nad kojom, kako se čini, nemamo kontrolu, može zarezati u srce američkog zadovoljstva i prosperiteta”. rekao je Lichtman.

(Kliker.info-Guardian-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku