hamburger-icon

Kliker.info

McCain uputio Obami listu od 11 tačaka “kažnjavanja” Rusije : Primiti Crnu Goru i Gruziju u NATO

McCain uputio Obami listu od 11 tačaka “kažnjavanja” Rusije : Primiti Crnu Goru i Gruziju u NATO

21 Marta
05:52 2014
MCCainObi21Gotovo uvijek militaristički nastrojen američki senator John McCain zaista je aktivan zadnjih dana oko Ukrajine te neki postavljaju pitanje tko zapravo donosi odluke kada je riječ o ključnim vanjskopolitičkim odredbama SAD-a . Nakon što je Krim referendumom postao dio Rusije, McCain je objavio listu od 11 koraka za koje smatra da bi američka administracija trebala odmah poduzeti kako bi se “kaznila” Rusija.

Što točno sugerira najpoznatiji američki “jastreb”, pogledajmo:

“1. Odobriti odredbu koju je prošle sedmice odobrilo Vijeće Senata za Vanjske Poslove, kojom se autorizira 1 milijardu USD kreditnih jamstva za Ukrajinu, njihovu demokraciju i sigurnosnu pomoć. Ciljane sankcije protiv ruskih dužnosnika i jačanje mogućnosti MMF-a kako bi bili snažan partner Ukrajini.

2. Surađivati s NATO-om u dostavi hrane i humanitarne pomoći zrakoplovima ukrajinskim vojnicima i civilima na istoku Ukrejine.

3. Surađivati s OSCE-om u odobrenju i slanju velike civilne promatračke misije u istočnu Ukrajinu kako bi se saznala prava istina o navodnim prijetnjama etničkim Rusima i kako bi se raskrinkala Putinova nastojanja s ciljem rasplamsavanja situacije koja bi poslužila kao povod za daljnje ruske agresije.

4. Hitna dostava umjerene vojne pomoći ukrajinskim vlastima, što su lideri u Kijevu i zatražili, uključujući lako naoružanje i municiju, kao i znatnu nesmrtonosnu pomoć kao što su zaštitna oprema, rezervni dijelovi, gorivo i razmjena obavještajnih informacija.5. Suradnja s NATO-om i drugim partnerima po pitanju potpore ukrajinskim vlastima u opskrbi dugoročnog programa pomoći s ciljem izgradnje i reforme ukrajinske vojske.

6. Pojačavanje NATO vojne prisutnosti, sigurnosne suradnje i vojnih vježbi, naročito na prostoru centralne i istočne Europe kao i u zemljama Baltika.

7. Rad s NATO-om i poduzimanje svih potrebnih koraka kako bi se alijansa što je brže moguće proširila na zemlje kao što su Gruzija i Crna Gora.

8. Znatno proširenje ciljanih sankcija SAD-a i EU-a protiv najkorumpiranijih ruskih vladinih dužnosnika, kompanija i financijskih institucija.

9. Korištenje zakona Magnitsky za dodatne sankcije nad ruskim dužnosnicima zbog njihovog drskog kršenja ljudskih prava.

10. Poduzimanje odlučnih koraka kako bi se Rusiju međunarodno izoliralo, uključujući uzastopnim glasanjem u UN Vijeću Sigurnosti i bojkot G7 summita G8 u Sočiju.

11. Poduzimanje koraka s ciljem odobrenja i jačanja izvoza američkog plina i nafte europskim partnerima, naročito NATO članicama, kako bi se smanjilo europsko oslanjanje na ruski dotok energije.” (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku