hamburger-icon

Kliker.info

Maureen Cormack, ambasadorica SAD u BiH : BiH sa raskrsnice bira EU ili tmurnu prošlost

Maureen Cormack, ambasadorica SAD u BiH : BiH sa raskrsnice bira EU ili tmurnu prošlost

14 Februara
17:01 2016

Maureen31Potreban je vrlo čvrst dogovor unutar BiH da se kreće ka članstvu u EU i opredjeljenje da se mnogo radi da bi se napredovalo na tom putu. Ukoliko u narednih pet godina budu sprovođene reforme, može se očekivati privredni rast i ogroman napredak. Drugi izbor je vraćanje u prošlost i podjele.

Rekla je to u intervjuu “Glasu Srpske” ambasador SAD u BiH Maureen Cormack.

* GLAS: Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u BiH i koji su najveći izazovi koji se pred njom nalaze?

Maureen Cormack : Zaista vjerujem da se BiH nalazi na raskrsnici. S jedne strane je vrlo jasan put ka članstvu u EU, koja je utrla taj put i izrazila dobrodošlicu BiH. Mnogo toga još treba uraditi, ali mislim da je to pozitivan put za BiH. Izvještaji i procjene međunarodnih finansijskih institucija govore da BiH, ukoliko u narednih pet godina budu sprovođene reforme, može očekivati godišnji privredni rast od tri do pet odsto što bi bio ogroman napredak. S druge strane su političari koji na neki način pokušavaju odvući pažnju od prilika koje se pružaju BiH i koji i dalje pokušavaju vratiti prošlost i podjele.

* GLAS: Da li postoji način za relaksaciju političkih odnosa u BiH, od čega u najvećoj mjeri zavisi ukupna atmosfera u zemlji koju već dugo karakterišu nestabilnost, konflikti i gotovo potpuno nejedinstvo o bilo kom važnom pitanju?

Maureen Cormack. Mislim da je na građanima i političarima da postignu dogovor o tome kako ići dalje i kako postići to u vezi s čim ste postavili pitanje. U 2014. i 2015. godini vidjeli smo čvrsto opredjeljenje za napredovanje na evropskom putu. U posljednje vrijeme sve se kretalo u pravcu neslaganja. Potreban je vrlo čvrst dogovor da se kreće ka članstvu u EU i opredjeljenje da se mnogo radi da bi se napredovalo na tom putu. U demokratskom sistemu na građanima je mnogo odgovornosti za to, jer oni biraju političare sa kojima dijele zajedničke ciljeve i poslije treba da ih smatraju odgovornim za obećanja koja su dali.

* GLAS: Kako komentarišete činjenicu da je Savjet ministara BiH donio odluku o mehanizmu koordinacije bez znanja i konsultacija sa Vladom RS s obzirom na to da je mehanizam koordinacije jedan od ključnih dokumenata koji bi trebalo da pospješe saradnju svih nivoa vlasti u BiH, a već pri njegovom definisanju je narušen taj princip?

Maureen Cormack: Nemam nikakvog uvida u internu korespondenciju između raznih nivoa vlasti, ali ono što je sasvim jasno jeste da je mehanizam koordinacije vrlo važan korak u procesu predaje aplikacije za članstvo u EU. Apelujem na sve strane da se sastaju, razgovaraju i dođu do rješenja kako bi mehanizam koordinacije mogao funkcionisati. SAD ne mogu govoriti u ime Evrope, ali je vrlo jasno da je ključ u tome da se učini dovoljno u vezi sa onim što Evropa traži od BiH da bi napredovala.

* GLAS: U vrijeme kada se BiH sprema za predaju aplikacije i iskorak na putu ka EU u njoj je i dalje snažno međunarodno prisustvo, a to se posebno odnosi na OHR. Može li se očekivati da se proporcionalno napretku ka EU smanjuje prisustvo međunarodnog faktora u BiH?

Maureen Cormack: Situacija je vrlo jasna od kada je postavljeno pet plus dva uslova. Glavni uslov je da se BiH kreće ka članstvu u EU. Vrata za tu priliku su otvorena, ali još nismo došli do toga. Mora se raditi na tehničkim pitanjima kao što su vojna i državna imovina i ukoliko to bude riješeno, onda se može napredovati. Oni koji najviše utiču da je OHR i dalje u BiH su upravo oni koji se najviše žale na prisustvo OHR-a. Oni stalno stvaraju prepreke za dogovor o pitanjima koja je potrebno riješiti da bi OHR bio zatvoren.

* GLAS: Jedna od glavnih tema u razgovorima koje ste vodili sa političkim liderima u Banjaluci bili su najavljeni referendumi. Kako gledate na to pitanje i da li imate identičan stav o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je podržala vladajuća većina u RS, i o referendumu u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH iza kojeg su stale sve političke partije u RS?

Maureen Cormack: U pogledu oba referenduma vrlo je jasno da to nije način za rješavanje problema. Jasno smo rekli da postoji potreba da bude poboljšan rad i profesionalizam u pravosudnim institucijama i za to postoji strukturalni dijalog i drugi načini. Naš stav o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH je jasan od kada je ta odluka usvojena. Što se tiče referenduma u vezi sa odlukom o Danu Republike, apelujemo na sve strane da pokušaju postići dogovor, jer znamo da je odlukom Ustavnog suda dat šestomjesečni rok RS da pokuša uskladiti zakon koji se tiče Dana Republike.

* GLAS: Ponovo su se pojavile spekulacije da SAD kreiraju “crnu listu” na kojoj će se naći političari koji su pod sumnjom da su umiješani u korupciju. Da li je to tačno?

Maureen Cormack: Ta izjava je izvučena iz konteksta. Onim što sam rekla u decembru prošle godine tokom sedmice borbe protiv korupcije pokušala sam apelovati na ljude da se uključe u borbu protiv korupcije. Rekla sam da bih voljela da postoji lista od deset ljudi čiji su slučajevi zbog kršenja zakona procesuirani kroz pravosudni sistem, ali niko nije procesuiran. Nisam ja ta koja treba da odluči ko će biti na toj listi i na policiji i tužilaštvu je da rade taj posao.

* GLAS: Godinama unazad je bilo hapšenja i istraga protiv političkih zvaničnika, ali gotovo nijedan slučaj političke korupcije nije okončan osuđujućom presudom. Da li je to problem sa nezavisnošću pravosuđa?

Maureen Cormack: Kroz naše programe koje sprovodimo putem USAID-a i Ministarstva pravde pokušavamo da radimo sa svim nivoima vlasti da bismo pomogli institucionalnu izgradnju i da bi se pravosuđe moglo na pravi način nositi sa tim problemom. Prije nekoliko sedmica sam pokrenula program u kojem USAID radi sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH kao partnerom. Oni su radili sa tužilaštvima i sudovima da bi oni sami identifikovali svoje unutrašnje slabosti i probleme.

* GLAS: Kako komentarišete izjave dva od tri člana Predsjedništva BiH i velikog broja drugih zvaničnika koji su poslije hapšenja Fahrudina Radončića otvoreno poručili da ne vjeruju u nepristrasnost pravosudnih institucija i da ne isključuju politički uticaj na njih?

Maureen Cormack: Pravosuđu treba omogućiti da svoj posao obavlja nezavisno i samostalno. Ono treba da bude fokusirano na sprovođenje zakona i da radi bez političkog uticaja i na najvišem profesionalnom nivou.

* GLAS: Kako gledate na prijetnje od terorizma i da li BiH kao član međunarodne koalicije predvođene SAD može očekivati nastavak podrške u borbi protiv terorista?

Maureen Cormack: Partnerstvo sa BiH je veoma važno i apsolutno može očekivati podršku SAD. Cijeli svijet, uključujući i područje Balkana, ima problem sa ratnicima koji odlaze na strana ratišta. Izmjene Krivičnog zakona BiH donijele su dobre rezultate u borbi protiv terorizma i sprečavanju odlaska boraca na strana ratišta. Tim Ambasade SAD u BiH koji se bavi bezbjednosnim pitanjima ima odličnu saradnju sa svim institucijama u BiH koje se bave tim poslovima. Ključna je prevencija problema i ono što posljednjih mjeseci radi Islamska zajednica BiH je veoma dobro, a posebno njihov rad sa mladim ljudima, koje žele da ubijede da ne treba da postaju borci na stranim ratištima.

* GLAS: Jedna od boljki pravosuđa su i nezavršeni najsloženiji predmeti u vezi sa ratnim zločinima zbog čega su ponovo probijeni rokovi iz Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Može li pravosuđe biti efikasnije?

Maureen Cormack: Jasan stav SAD je da sve žrtve rata zaslužuju da ti slučajevi budu riješeni. Iskreno se nadam da će pravosuđe na puno efikasniji način rješavati predmete ratnih zločina, jer sa ostalim međunarodnim partnerima nastojimo da pomognemo da ojača svoje kapacitete i poveća efikasnost. Za proces pomirenja je važno da porodice žrtava vide da se radi na tim slučajevima i da oni budu dovedeni do kraja.

Darko Gavrilović (Glas Srpske)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku