hamburger-icon

Kliker.info

Matthew Palmer u Prištini : SAD-u je cilj uzajamno priznavanje Kosova i Srbije

Matthew Palmer u Prištini : SAD-u je cilj uzajamno priznavanje Kosova i Srbije

01 Juna
15:53 2021

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon sastanaka sa kosovskim zvaničnicima izrazio je nadu da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, dok je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer potvrdio snažnu podršku procesu dijaloga, javlja Anadolu Agency (AA).

Lajčak je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Palmerom, kazao da je glavni cilj posjete bio priprema prvog sastanka između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će se održati uskoro u Briselu.

Lajčak je sastanke sa kosovskim zvaničnicima ocijenio uspješnim, te je izrazio nadu da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Ova godina ima potencijal da bude dobra godina za odnose EU sa Zapadnim Balkanom. Sve je veće interesovanje za region i kod rukovodstva EU i kod njenih država članica. Prije nekoliko dana bilo je razgovora između 27 ministara spoljnih poslova. Biće još jednom 22. juna, imaćemo i Samit Zapadnog Balkana i sva ova platforma će se koristiti za unapređenje evropske agende za region, uključujući Kosovo i nadam se da će dijalog između Kosova i Srbije postati jedan od dobrih primjera za pozitivan razvoj u regionu, obilježavajući napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, naglasio je Lajčak.

Palmer, koji je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, kazao da ne zavisi od Sjedinjenih Američkih Država, niti od Lajčaka, kakva vrsta kompromisa je neophodna za postizanje sporazuma, već da to zavisi od strana u procesu.

Američki izaslanik je kazao da u pogledu konačnog cilja SAD i dalje vjeruju da će uzajamno priznanje konačno ostaviti ovo pitanje prošlosti i otvoriti put i Srbiji i Kosovu ka Evropi. Najbolji pritisak na obje strane, po njemu, jeste njihova želja i ambicija da napreduju na evropskom putu.

“Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije, a svrha dijaloga je puna normalizacija odnosa. SAD-u je cilj uzajamno priznavanje dvije zemlje, nešto što iza sebe ostavlja prošlost i utire put ka članstvu u Evropskoj uniji i za Kosovo i za Srbiju. Sjedinjene Države nisu strana u procesu dijaloga već partner“, naglasio je Palmer.

Istakao i je da je dugoročni cilj SAD-a podrška evroatlanskim integracijama za cijeli region Zapadnog Balkana, što je vizija za budućnost i samog regiona.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku