hamburger-icon

Kliker.info

Mate Granić: Hrvatska 90-ih ustupila dva otoka BiH

Mate Granić: Hrvatska 90-ih ustupila dva otoka BiH

12 Decembra
05:42 2006

Hrvatska je sredinom devedesetih godina Bosni i Hercegovini ustupila Veliki i Mali Škoj, dva svoja otoka u Malostonskom zaljevu, tvrdi nekadašnji ministar vanjskih poslova RH dr. Mate Granić. O pojedinostima međudržavne trgovine spomenutim otocima, koji su i danas predmet međudržavnog spora, dr. Granić progovorit će u knjizi saborskog zastupnika prof. dr. Slavena Letice koja uskoro izlazi pod nazivom “Let(ica) iznad kukavičjeg gnijezda”.
Zamoljen da prokomentira kako i zbog kojih motiva se, kako tvrdi, trgovalo otocima u Malostonskom zaljevu koji su do tada bili sastavni dio državnog teritorija Hrvatske, dr. Mate Granić kazao nam je da o tome do izlaska knjige ne može govoriti.  
– Ja sam kolegi Letici za potrebe njegove knjige napisao tekst o tome kako se i na koji način trgovalo tim otocima. Ali, bilo bi nekorektno o tome bilo što javno progovoriti dok njegova knjiga ne bude objavljena. Radi se o nekoliko kartica teksta u kojemu su opisane sve pojedinosti  kazao nam je jučer u telefonskom razgovoru bivši ministar vanjskih poslova RH, zagonetno napominjući da se radilo o višim interesima.  
O kakvim višim interesima priča i piše nekadašnji vođa hrvatske diplomacije, odgovor smo potražili kod nekadašnjeg predsjednika Državne komisije za razgraničenje BiH Ante Valenta. Uz napomenu da su Alija Izetbegović i Franjo Tuđman potpisali u Sarajevu Sporazum o razgraničenju BiH i RH, Valenta napominje da su u pregovorima o dva sporna otoka bile suprostavljene dvije opcije.  
– Hrvatska je imala svoje argumenta, a BiH svoje. I jedni i drugi bili su razmatrani i na kraju je, uz znanje najviših državnih instanci, prihvaćeno da Veliki i Mali Škoj budu u sastavu državnog teritorija BiH.
 O kakvoj trgovini priča Mate Granić volio bih saznati nakon što iziđe knjiga. Ja znam da smo radili detalje tehničke prirode, ostalo se dogovaralo na najvišoj političkoj razini – dodaje naš sugovornik uz napomenu da su se usvojenom prijedlogu  najviše protivili Dubrovčani.  
Je li se radilo o ustupcima Hrvatske oko slobodnog prolaza kroz Neum, ili pristupu luki Ploče, naši sugovornici nisu nam htjeli odgovarati. Kako će se predložena rješenja o razgraničenju u Malostonskom zaljevu uskoro naći pred glasovanjem zastupnika Hrvatskog Sabora i Skupštine BiH, očekuju se nova prepucavanja dvije zemlje oko pitanja vlasništva nad dva sporna otoka. I to samo nekoliko dana nakon što je postignut konačan dogovor o gradnji Pelješkog mosta.

(Večernji list)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku