hamburger-icon

Kliker.info

Masakr u Teksasu : Vojni psihijatar koji je ubio 12 a ranio preko 30 vojnika još uvijek živ (Video)

Masakr u Teksasu : Vojni psihijatar koji je ubio 12 a ranio preko 30 vojnika još uvijek živ (Video)

06 Novembra
08:22 2009

 Nidal Malik Hasan major američke vojske , osumnjičen za ubojstvo 12 osoba u američkoj vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, nije mrtav kako je ranije objavila vojska, već se teško ranjen nalazi u bolnici u stabilnom stanju,, izjavio je zapovjednik baze. Osumnjičeni je u incidentu višestruko ranjen i ‘u stabilnom je stanju’, rekao je novinarima general Robert Cone. ‘Prva izvješća govore da je bio samo jedan napadač koji je više puta ustrijeljen na mjestu zločina. Međutim, on nije ubijen kako je ranije izviješteno’, dodao je. Osumnjičeni, identificiran kao major Nidal Malik Hasan, otvorio je vatru u centru za obradu vojnika u Fort Hoodu oko 13:30 sati, po lokalnom vremenu, rekao je Cone. Tri ostala vojnika koja su prvotno pritvorena radi ispitivanja, kasnije su oslobođena, dodao je. Napadač je bio naoružan s dva pištolja, od kojih je jedna bio poluautomatski, kazao je general Cone. Jedan svjedok iz baze je izjavio da su vojnici trgali odjeću kako bi napravili zavoje za ranjene.

‘To je bio kaos’, rekao je svjedok. Hasan (39), psihijatar s diplomom sveučilišta Virginia Tech i Vojnomedicinskog fakulteta u Bethesdi, radio je u Vojnomedicinskom centru Darnall u Fort Hoodu, prema podacima u vojnoj i profesionalnoj dokumentaciji. Prije premještaja u Darnall u julu ove godine, šest godina je stažirao i radio u vojnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu. Tamo je imao teškoća u komunikaciji s pacijentima, što je zahtijevalo savjetovanje i dodatni nadzor, izjavio je dr. Thomas Geiger direktor programa za stažiste u Walter Reedu.

Pisao o bombašima samoubojicama u pozitivnom svjetlu          Savezni dužnosnici su kazali da je Hasan državljanin SAD, jordanskog podrijetla. Vojni dokumenti pokazuju da je rođen u Arlingtonu u Virginiji, da se prijavio u vojsku odmah nakon srednje škole, kao i da nikada nije bio razmješten izvan SAD-a. Hasan je 28. novembra trebao biti razmješten u Irak i čini se da je bio ‘jako uznemiren’ zbog toga, izjavila je senatorica Kay Bailey Hutchison iz Teksasa, za lokalnu TV postaju KXAN iz Austina. Vojska u četvrtak navečer nije potvrdila da je bojnik Hasan tada trebao biti razmješten u Irak. Kako se sada ispituju motivi zločina, izviješteno je i da je Hasan izazvao interes FBI-a prije šest mjeseci kada je na internet stranici Scribd, autor potpisan kao Nidal Hasan pisao o bombašima samoubojicama u pozitivnom svjetlu, uspoređujući ih s vojnicima koji se bace na bombu kako bi zaštitili suborce. Međutim, nije potvrđeno da je autor bio bojnik Hasan.

‘Bio je smrtno prestrašen’                          The New York Times donosi razgovor s Hasanovim bratićem Nader Hasanom, 40-godišnjim odvjetnikom iz sjeverne Virginije, koji ja kazao da je bojnik Hasan bio ‘smrtno prestrašen’ s mogućnošću da ga pošalju u Irak ili Afganistan. ‘Bio je smrtno prestrašen. Ljudi su mu svakodnevno govorili o užasima koje su tamo vidjeli’, rekao je. Također je kazao kako mu se rođak žalio da ga maltretiraju u vojsci jer je musliman, te da je želio izaći iz vojske ali nije mogao, jer je trebao platiti vojsci dug za svoje školovanje. On je kazao je i da je bojnik Hasan bio neoženjen, te da se nakon smrti roditelja 1998. i 2001. više okrenuo vjeri. Baza Fort Hood u središnjem Teksasu, najveći objekt kopnene vojske u SAD-u koji se prostire na 64.000 hektara i u kojoj je smješteno oko 50.000 vojnika, u četvrtak navečer je otvorena nakon što je pet sati bila potpuno zatvorena. (Kliker.info-Hina)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku