hamburger-icon

Kliker.info

Martin Raguž : BiH može profitirati i na svojoj složenosti, samo treba pokazati volju !

Martin Raguž : BiH može profitirati i na svojoj složenosti, samo treba pokazati volju !

23 Januara
16:03 2015

MartinR34Bosna i Hercegovina je složena zemlja, ali to ne znaći da to treba biti naša slabost, kazao je Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990 u intervjuu za bh. novinku agenciju Patria (NAP).

Ukoliko ključni politički akteri u Bosna i Hercegovini, smatra lider HDZ 1990, podvuku crtu, poslože stvari i okrenu se budućnosti i radu, kriterijama koji će dovesti do toga da svi u zemlji budu jednaki pred zakonom, BiH vrlo brzo može ostvariti napredak.

Nažalost, kaže Raguž, njega zabrinjava to što rad mnogih političara u zemlji još uvijek nije usmjeren ka tom dogovoru, domaći političari ne pokazuju želju za napretkom, iako imaju podrški i pomoć međunarodne zajednice. Formiranje vlasti mehanički kako se sada radi u BiH, smatra on, zemlju neće odvesti nigdje.

– Pozicija Republike Srpske, koju još potencira Dodik, ide ka izolaciji. Za to vrijeme Federacija ne nalazi baš najbolji odgovor na tu situaciju. Umjesto da ona (Federacija) ide kroz aktivnu reformu, da pokaže „mi smo bolji“, ovdje se stvari usložnjavaju i daje se Dodiku prostora da prebacuje lopticu odgovornosti u ovaj dio zemlje – ocjenjuje Raguž.

Predsjednika HDZ 1990 najviše brine to što ključni politički akteri u zemlji ne pokazuju sinergiju oko evropskog puta Bosne i Hercegovine, bez kojeg zemlja, ubijeđen je, ne može ostvariti nikakav napredak. Ne idealizira, kaže on, Evropu ali ljudi u BiH moraju znati da ona ipak nudi strukturu fondova, projekata, sredstva, koja život znaće, a bez kojih BiH ne može.

– Ova zemlja ima energiju, a Evropa ima potrebu za energijom. Da u Brisel donesemo tri projekta, nešto bi napravili, zavrtili bi nekoliko milijardi investicija. Na energiji bi pokrenuli metaloprerađivačku industiju, rudnike… Možemo početi stvarati nove vrijednosit. Ali, ništa od toga ne možemo napraviti bez strategije, zajedničkog rada, energije koju moraju pokazati svi u zemlji – smatra Raguž.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku