hamburger-icon

Kliker.info

Marko Topić : Želja mi je da sa reprezentacijom igram na svjetskom prvenstvu

Marko Topić : Želja mi je da sa reprezentacijom igram na svjetskom prvenstvu

16 Decembra
07:37 2008

Marko Topić je danas najveća zvijezda ruskog provligaša Saturna. U 31 godini jedan je od najtraženijih napadača u ruskoj ligi. Saturn mu nudi novi ugovor, premda robusni golgeter ima ponude i drugih. Iako je bio stanovnik Beča, imao ugovor sa slavnim Milanom, igrao u Bundesligi, njegov je put do trona bio trnovit. Rat, izbjeglištvo, borba za egzistenciju, za život roditelja, pratilo je Marka kroz karijeru i spomenute stanice. Marko je jučer na kratko svratio do prijatelja Nermina Čengića, sa kojim je u kafani hotela «Evropa» evocirao uspomene.Ja sam sretao mnoge menadžere, neki su pratili moju karijeru, ali sam sa Čengićem, koji također zaslužan za moj uspjeh, ostao prijatelj. I to prijateljstvo traje desetak godina – priča Marko.Pričao je o ruskom nogometu, ambicijama, planovima…Obišao sam svoje u Orašju, a za Božić i Novu godinu se svi okupimo u Baselu, gdje mi je kuća. Ja sam jedan od rijetkih koji slavi Novu godinu i rođendan isti dan. Koliko znam iste «muke» imaju Hasa Salihamidžić, Alen Avdić i Omer Joldić.

Ostajete u Rusiji?

Našao sam se u ruskom nogometu. Imam važeći ugovor, ali i ponudu da ga produžim. U najboljim sam godinama. Ovdje ću završiti karijeru, iako to neće biti tako brzo.

Razmišljate li o reprezentaciji? Neke se igrače moli godinama, a Vi, kao da priželjkujete poziv?

Znam da nacija želi povratak Hasana Salihamidžića, ali je on tako odlučio. Uvjek je bio «poseban». Kada je Saša Papac u pitanju, ja ga apsolutno podržavam. Saša je jak karakter, sjajan momak i odličan igrač. Drži do svoje riječi i ja to poštujem. Ne bih odbio poziv Miroslava Blaževića!

Moguće da ste mu se «izgubili» iz vida?

Čuo sam da me selektoru predlagao Šener Bajramović i govorio kako mogu pomoći i kao stoper. Hvala Bajramoviću, ali ja bih Blaževiću i reprezentaciji pomogao kao napadač. Cjenim i radujem se formi Džeke i Ibiševića, ali vjerujem u sebe, jer malo ko od aktulenih bh. igrača iza sebe ima iskustvo kao ja.

Da li ste zažalili što ste zaigrali za BiH, iako su Vas Srebrić i društvo z HNS -a nagovarali da obučete kockasti dres?

Nikad nisam zažalio. Naprotiv, ponosan sam što sam prihvatio poziv i igrao za BiH, najprije na mediteranskim igrama u Bariju, potom za A reprezentaciju. Debitirao sam kod Fuada Muzurovića protiv Tunisa. Znam da je bilo i nekih ružnih natpisa, što sam kao Hrvat obukao dres BiH. Ja sam na to ponosan i ja sam prvo katolik, pa tek onda ostalo. Znači, katolik, pa bosanski Hrvat. Ostvario sam mnoge želje, a jedina neostvarena je da sa bh. reprezentacijom igra na svjetskom prvenstvu – izjavio je za «San» Marko Topić.

Za čim najviše žalite?

Što nisam više igrao za reprezentaciju, a zato nisam krivac ja, već oni koji su vodili tim. Žalim što se nisam odužio navijačima, koji su me bodrili, podržavali. Bio sam njihov ljubimac, pored jednog Kodre, Bolića, Baljića, Barbareza, Salihamidžića. I zbog njih mi je jako stalo da ponovo zaigram za reprezentaciju – priželjkuje Marko.

Mušović?

Najveći gospodin!

Muzurović?

Korektan. Poštujem ga.

Hadžibegić?

Puno je htio, ali je zaustavljen.

Smajlović?

Džentlmen koji se nije snašao. Nažalost, ispunjavao je Pašalićeve želje.

Slišković?

Vrlo nekorektan prema meni. Nemam o njemu nikakvo mišljenje.

Kodro?

Gospodski se ponio već u prvom razgovoru sa mnom. Žao mi je što je otišao – kaže Marko.

O čelnicima NSBiH

O Pušini?

Zahvalan sam mu na korektnom odnosu od prvog mog dana u reprezentaciji.

Dominković?

– Ne mislim ništa o njemu. Ustvari, on jedno priča, drugo radi, treće misli. Nije to osobina mojih Posavaca.

Ušanović

– Ma, šta ti i neki drugi o njemu mislili, ja o Ušanoviću kao čovjeku imam vrlo pozitivno mišljenje. Mislim da je i kao sekretar sposoban, ali se on zbog nekih ljudi doveo u poziciju u kojoj je.

Pašalić?

– Zbog njega sam izgubio dragocjenih šest godina. Vrlo nekorektan. Trošio selektore, velika imena. Zbog politike koju je vodio, danas u Savezu nema mjesta za istinske veličine, kakvi su; Hadžibegić, Kodro, Konjić, Hibić, Bolić, Barbarez, Baždarević… (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku