hamburger-icon

Kliker.info

Marko Šelić Marchelo : Mi smi samo lutke čijim navodnim životima upravlja neko drugi !

Marko Šelić Marchelo : Mi smi samo lutke čijim navodnim životima upravlja neko drugi !

19 Januara
05:48 2015

Marchelo41Osim što je vrsni hip-hop muzičar, Marko Šelić Marchelo poznat je javnosti i kao sjajan pisac i kolumnista, a njegov posljednji knjigoalbum “Napet šou” za vrlo kratko vrijeme pobrao je ogromne simpatije publike.

Čovjek čvrstog stava, realnih pogleda na život i brutalno iskrenog razmišljanja govorio je u intervjuu za “Dnevni avaz” o novom susretu sa sarajevskom publikom, koji ga očekuje 24. januara u “Kriterionu”, a prethodnu godinu okarakterizirao je kao godinu s najviše postignutih rezultata.

– Izgleda da moj tim i ja spadamo u one koji najbolje poentiraju pod pritiskom. U jednom trenutku paralelno se radilo na knjizi, na albumu i na muzici za predstavu “Doktor Nušić” Kokana Mladenovića. Morali smo paziti da ne nagazimo vlastite podočnjake i ne sapletemo se o njih. No, uspjeh te predstave i interesiranje koje je knjigoalbum “Napet šou” pobudio, nadoknadili su sav stres i trku. Bila je to najuzbudljivija godina do sada, godina saradnje sa piscima, kolumnistima, muzičarima, glumcima, luđački dobra vožnja i izuzetna čast. Sad valja malo usporiti, da ne bismo sarađivali i s ljekarima – našalio se Marchelo.

U oktobru 2014. predstavili ste novi knjigoalbum. Otkrijte nam šta se krije iza naslova “Napet šou”?

– To je knjiga koja kroz mini eseje prati i proširuje teme novih pjesama, čiji su tekstovi, također, integralni dio djela, dok je na kraju knjige i disk s albumom. Album je ugostio više od trideset vrsnih muzičara, žanrovski je slobodan i koketira sa svim pravcima koji su nam bliski pa će slušalac fino prošetati od džeza i svinga do roka i hip-hopa. Okupio sam veliki broj ljudi ne bismo li zajedno pronikli u ovo domaće ovdje i sad. Nismo tu da šminkamo nego da rašminkavamo, ali nismo tu ni da kukamo nego da promišljamo, ne da robotski hladno ispaljujemo osude i gotove zaključke nego da svemu tome damo ljudsko obličje i vlastita lica. “Napet šou” je u izvjesnom smislu emisija realnosti, ali za razliku od uobičajenog programa tog tipa, ne služi za odvlačenje pažnje od stvarnosti nego da je prikaže onakvom kakva jeste. Zato mi se čini da ima prigodan naslov, koji aludira i na činjenicu da smo samo lutke čijim navodnim životima upravlja neko drugi.

Uzimajući u obzir sve to što ste naveli, koliko je danas teško biti uspješan muzičar?

– Postoji lakši put, a zove se prostituisanje svog zanimanja, šuruješ s narodnjacima i ostalom estradom, učlaniš se u partiju ili budeš zvijezda šoua realnosti. No, ako ne pristaješ da budeš saučesnik u tom javašluku, to znači da si radnička klasa i s time se treba u startu pomiriti. Ni na čemu ne zavidim tim ljudima, radim isključivo one stvari koje volim i u kojima se osjećam udobno. Volio bih da može mirnije, sa manje stresa i manje obaveza, ali živci, stres i zdravlje na Balkanu su nužna hrana za čast i ponos. To je, međutim, samo do samog čovjeka, jer je društvo potpuno otišlo dođavola. Niti će ti dati orden ako istrajavaš niti će te naročito kuditi ako se kurvaš, jer je malo onih koji zaista mogu čiste savjesti da upere prst. Stvar je, dakle, jedino u tome šta su tvoja lična misija pred samim sobom, privatna religija i kompas. Ako društvo nije odgovorno i nudi opravdanje za svaki oblik besprizorja, to i dalje ne znači da svi moramo pristati da budemo besprizorni, to i dalje ne znači da je svejedno na kojoj si obali. Meni nikad nije bilo niti će biti.

Možete li živjeti od posla kojim se bavite?

– Naša muzika je alternativna, nije za široke mase i od nje se ne može živjeti. No, moje primarno zanimanje je pisanje i, kad se sve pobrojano sabere, da, živim od pisanja, ali isključivo zbog spremnosti da se ubijem od posla. Nijedna od tih aktivnosti sama za sebe ne bi bila dovoljna.

Vrh toplomjera

Zbog bolesti ste lani otkazali koncerte zakazane u Sarajevu i Mostaru. Šta se, zapravo, desilo?

– Stvar je poprilično banalna. U pitanju je bio stomačni virus. Za koji dan si kao nov, ali na dan kada te udari, nema ništa od tebe. Izbacuješ tečnost i komadiće duše kroz sve moguće tjelesne otvore i razmišljaš da zubima otkineš vrh toplomjera, srkneš živu i prekratiš agoniju. To je bio jedini put da nešto otkažem zbog zdravstvenih razloga. Srećom, problem je samo u tome što me je na pogrešan dan snašlo, ali ni za jednu boljku ne postoji idealan dan.

Šta ste pripremili za 24. januar i novo druženje sa sarajevskom publikom?

– Nove stvari, presjek starih stvari, bit će svega. To će biti lijepa prilika da vidimo kako se ljudima dopada “Napet šou”, iako nam se ponekada čini da ga je najbolje slušati u četiri ujutro, sam, u sobi prigušenog svjetla. To je album, to su pjesme i bina im je drugo prirodno stanište.

Mrzim vožnju preko Romanije 

– Volim predivno Sarajevo istom snagom kojom mrzim vožnju preko Romanije. Nema ništa ljepše nego kad se Sarajevo ukaže poslije te vratolomije. Duboko udahneš i progutaš vlastiti želudac, koji je tokom tog rolerkostera dospio u grlo, i pustiš da te grad prigrli. Tu su i svirke i književne večeri vazda bile sjajne pa nema razloga da tako ne bude i ovog puta – kaže Marchelo.

Scenarij za novu predstavu

Posljednjih dana radite na novoj predstavi?

– Tako je. Dovršavam scenarij, nakon čega će moj kompozitor Rade napraviti muziku za pet pjesama, pa ćemo se Nena, naša pjevačica, i ja baciti na vokalne aranžmane čim i za to napišem tekstove.

1997. godine počeo je njegov angažman u hip-hopu

2006. godine dobio je nagradu “Davorin” za najbolji album iz Srbije

2008. godine objavljen je njegov prvi roman “Zajedno sami”

Enisa Skenderović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku