hamburger-icon

Kliker.info

Markale, 21 godinu kasnije: Sjećati se znači ne zaboraviti

Markale, 21 godinu kasnije: Sjećati se znači ne zaboraviti

05 Februara
13:07 2015

marakalesuza21Članovi porodica žrtva, preživjeli, brojne delegacije i građani Sarajeva su odali počast na sarajevskoj pijaci Markale, gdje je na današnji dan prije 21 godinu pala granata od koje je poginulo 68 Sarajlija dok je 144 teže ili lakše ranjeno.

Sa cvijećem i vijencima u rukama mnoge Sarajlije i članovi delegacija danas su odali počast najmilijim i sugrađanima koji su se tog subotnjeg podneva, 5. februara 1994. godine, na pijaci Markale izgubili živote od granate ispaljene sa položaja u okolini grada.  Polaganje vijenaca pratilo je čitanje 68 imena poginulih Sarajlija.

“Pijaca Markale je simbol prkosa, simbol borbe, a danas je simbol sjećanja na sve ubijene građane grada Sarajeva u periodu agresije i opsade 1992. do 1995. godine”, poručila je predsjednica Unije udruženja civilnih žrtava rata Senida Karović.

Podsjetila je da su u agresiji na Sarajevo najviše stradali civili koji su bili direktna meta snajpera, granata, a koji su imali samo jedan cilj, kako preživjeti u opkoljenom gradu.

“Sjećati se znači ne zaboraviti. Nemojte zaboraviti”, poručila je Karović.

Karović je kazala da se danas sa Markala šalje poruka da je Sarajevo i dalje olimpijski grad svih vjera i nacija. Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Kantona Sarajevo Muamer Bandić kazao je da će se u mislima čuvati sjećanje na Markale.

“Danas se sjećamo, danas dijelimo tugu sa porodicama čiji su najmiliji ovdje ubijeni”, pojasnio je Bandić.

Kako je kazao, čovjek uvijek može da bira između dva puta.

“Agresori su izabrali put mržnje, brutalnosti i zvjerstva u ljudima. Mi smo izabrali drugi put, put ljubavi, suživota. Put ljubavi prema svom gradu, zemlji BiH, put borbe za njenu i našu slobodu”, poručio je Bandić.

Prvi od dva masakra na pijaci Markale, u samom centru Sarajeva, dogodio se 5. februara 1994. godine između 12:10 i 12:00 sati, kada je minobacački projektil kalibra 120 milimetara ispaljen sa položaja Vojske Republike Srpske na području sela Mrkovići pao na prepunu gradsku pijacu.

Najprometnija sarajevska pijaca Markale i tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. bila je jedno od mjesta opskrbe te prilika za snabdijevanje stanovnika opkoljenog grada. Na tom mjestu se obavljala trgovina prehrambenim proizvodima i svim onim što je na bilo koji način moglo poslužiti građanima Sarajeva da prežive teške ratne dane, uključujući i razmjenu informacija. Markale su tokom dana opsade Sarajeva bile i mjesto susreta prijatelja te mjesto stvaranja novih i obnavljanja starih poznanstava.

Nakon rata, 5. februar, proglašen je Danom sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995.

Na današnji dan prije 21 godinu, na Markalama su ubijeni: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Rizvo Sabit, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

(Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku