hamburger-icon

Kliker.info

Marjan Hajnal : Brojne nepoznanice i mogućnosti za fatalni ishod totalnog nesporazuma

Marjan Hajnal : Brojne nepoznanice i mogućnosti za fatalni ishod totalnog nesporazuma

26 Novembra
17:23 2013
Sporazum između zapadnih sila i Irana oko spornog atomskog programa  u svijetu je dočekan sa olakšanjem i simpatijama, a u  Izraelu sa raočaranjem, skepsom pa i bijesom. Političke analitičare  i dobre poznavaoce prilika na Bliskom istoku to i ne čudi jer je aktuelna izraelska vlada dugo vremena podgrijavala atmosferu da do sporazuma uopšte dođe,  pošto smatra da  Iran kupuje vrijeme potrebnoo za izradu atomske bombe. Prema rezultatima neformalnih analiza, bosansko-hercegovački novinar i književnik Marjan Hajnal, koji već duži vremenski period živi i radi u Tel Avivu, ističe činjenicu  da izraelska javnost odbacuje Ženevski sporazum i smatra da teško može opravdati svoj naziv.

"Ankete pokazuju da 76,4 % Izraelaca ne vjeruju da će sporazum uticati na zaustavljanje iranskog nuklearnog programa. 57,8 % građana misle da će stav SAD pogoditi interese Izraela. 45,8 % smatraju opravdanom samostalnu vojnu akciju protiv Irana. 55,3 % intervjuiranih iskazuju podršku politici šefa Vlade Benyamina Netanyahua", analizira  za Kliker, Sporazum iz Ženeve Marjan Hajnal.

Odgovarajuči na pitanje, kakav će biti izraelski odgovor na sporazum svjetskih sila i Irana, Hajnal ističe da izraelski predsjednik i premijer imaju različite poglede na moguća rješenja . 

"Dok je predsjednik drzave Shimon Peres za diplomatsko rješenje i očuvanje sinhronizma političkih orijentacija SAD i Izraela, Netanyahu se oštro konfrontira vjerovanju da bilo kakavo rješenje osim vojno može zaustaviti Iran u namjeri da se domogne nuklearnog oružja. Komplikacija odnosa izmedju SAD i Izraela počela je prije dva mjeseca kada se saznalo o vođenju pregovora iranskih i američkih diplomata, a da o tim susretima u Omanu nije prethodno obaviještena izraelska strana. Već ranije ispoljene tenzije između američkog predsjrdnika  i izraelskog premijera  time su dobile na intenzitetu. Teško je znati da li će Iran stvarno ispuniti svoju dogovorenu obavezu da u toku narednih šest mjeseci suspendira svoj program obogaćivanja uranijuma do stepena 20 %, da ne prelazi nivo od 5 % i da li će obustaviti rad polovine centrifuga u Natancu i tri četvrtine kapaciteta u Fordou", naglašava Hajnal i podsjeća da je  iranskoj strani, sporazumom ponuđeno smanjenej sankcija i pomoć u vrijednosti 7 milijardi dolara.

U tom kontekstu  ukazuje i na pogubnu mogućnost da Sporazum  ne bude implementiran.

"Ne uspije li se u praksi oživotvoriti sporazum iz Ženeve, jasno je da će proporcionalno do neslućenih razmjera porasti opasnost od bliskoistočnih antagonizama koji mogu u pogubnoj formi eskalirati i zahvatiti čitav region .I dok se analiziraju moguće opcije i rezultati pregovora, u Izraelu se održavaju trodnevni manevri američkog i izraelskog ratnog vazduhoplovstva. To bi ujedno bila ilustracija trenutne situacije i pečat odnosa između dvije saveznice. Pregovaraćemo, ali ćemo zajedno raditi na pripremi eventualne vojne intervencije.Kako reagira većina izraelskih medija najbolje ilustrira karikatura u dnevnom magazinu "Izrael danas" na kojoj je američki državni sekretar John Carry prikazan sa otvorenim kišobranom, ali na kom su samo gole žice. Istovremeno iz Teherana stiže upozorenje od ajatolaha Hamneija da će sporazum pasti u vodu ako se protiv njegove zemlje uvedu dodatne sankcije".

U medjuvremenu, u Iranu se u osam nuklearnih centara, prema njegovim riječima  ne obustavljaju pogoni. Prema nalazima Agencije za kontrolu atomske energije u Parčinu se proizvodi obogaćeni uranijum čija baza može biti uptrijebljena za nuklearne bojeve glave. U Natancu se iz 9000 centrifuga dobija niskoprocentni uranijum. U Busaru je operativan reaktor pidignut uz pomoc ruskih atomskih fizičara. U laboratoriji u Isfahanu se proizvodi "žuti kolač" koji se može upotrijebiti kao bojeva nuklearna masa. U Araku je reaktor teške vode u kom se može proizvesti plutonijum. U Parčinu su evidentirani pokušaji montiranja uređaja za nuklearne bojeve glave. Nije isključena mogućnost da postoje i druge skrivene laboratorije.

"Sve ovo ne bez razloga unosi veliko nespokojstvo, nestrpljenje u izraelskom političkom i vojnom rukovodstvu, pa i uspaničeno držanje Bibija Netanyahua. A on najbolje zna zašto. Ako je u tako maloj zemlji kao što je Izrael bilo moguće u tajnosti sagraditi nuklearne kapacitete, kolika je mogućnost da se drži pod kontrolom tako nepregledno prostranstvo  tetitorije Irana? U krilu tzv. sporazuma rađaju se brojne nepoznanice i mogućnosti za fatalni ishod totalnog nesporazuma", zaključuje na kraju razgovora za Kliker, bosansko-hercegovački  intelektualac sa iraelskom adresom stanovanjya Marjan Hajnal. Halil Šetka (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku