hamburger-icon

Kliker.info

Mario Pejić o inicijativi za povratak tzv. Herceg-Bosne: To je nova “hrvatska samouprava”, duh Karađorđeva je živ!

Mario Pejić o inicijativi za povratak tzv. Herceg-Bosne: To je nova “hrvatska samouprava”, duh Karađorđeva je živ!

10 Avgusta
17:15 2017

Hrvatski intelektualac iz Sarajeva, magistar komunikoloških znanosti, profesor sociologije, društveni i kulturni djelatnik, autor knjige “HVO-Sarajevo” Mario Pejić u razgovoru za INS prokomentirao je ponovnu najavu delegata Doma naroda BiH i člana Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, Marija Karamatića, koji je jučer potvrdio definitivno pokretanje inicijative za povratak tzv. Herceg-Bosne, pod uvjetom da ne bude promjene Izbornog zakona BiH kako traže hrvatske stranke.

Karamatić je rekao da će se to desiti krajem godine. Incijativa bi bila predložena Predsjedišvu HNS-a, kazao je za mostarski “Dnevni list”, koje bi onda donijelo odluku.

“To je scenarij tzv. hrvatske samouprave. Ponavlja se ono od početka 2000. godine. To je još jedan propali projekt u režiji HDZ. Sjećamo se zasjedanja u Novom Travniku, uspostave tzv. hrvatske samouprave koja je doživjela kolaps, s jedne strane, a, s druge strane,  pojedinci su doživjeli finansijski prosperitet i nestali iz ove države. Ti koji su, također, govorili o interesima hrvatskog naroda više se nikad nisu pojavili i već godinama su u bjekstvu. To je projekt koji je krenuo od tzv. Herceg-Bosne i provlači se godinama, iako ta ideja koja ni po čemu nije bliska hrvatskom narodu”, kazao je Pejić, koji je prošle godine bio nestranački kandidat za Hrvatski sabor.

Prema njegovim riječima, to je u osnovi velikosrpska ideja koja je rađena po  principu i standardima SANU-a.

“To hrvatskom narodu ne odgovara ni kom slučaju, osim političkih elita. Nakon svakog tog projekta stvori se nova politička elita koja onda dominira u upravnim odborima, vlasti, zauzima pozicije… Tu nema mjesta za Hrvate iz Bosne, za intelektualnu elitu. Ponovit ću činjenicu koja se zaboravlja. U Sarajevu i danas živi 160 profesora, doktora, magistara hrvatske nacionalnosti. O tome se šuti. Sarajevo je još uvijek najveći hrvatski grad. Ali hrvatska politika je davno digla ruke od tog grada. No, sve što se dešava sada se otvoreno radi. Godinama je bilo prikriveno. Međutim, prijedlog Izbornog zakona pokazuje da su se aktualni hrvatski političari odrekli Hrvata i u Sarajevu  i u Posavini, i u srednjoj Bosjni, a pogotovo u RS. Imaju odličnu suradnju s Miloradom Dodikom, a što su učini za povratak Hrvata”, pita se Pejić.

Nadalje, podsjeća  da niti jedan hrvatski lider nije osudio napade na biskupa Franju Komaricu, kao ni onemogućavanje procesa povrata u RS.

“Kakvi su oni zaštitnici Hrvata?! Što nude?”, govori Pejić.

Znakovito je, smatra Pejić, da se priča aktivira o tzv. Herceg-Bosni u javnosti opet aktivira u trenutku kada se dešava skup predstavnika Srba iz regiona u Novom Sadu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te kada se  najavljuje deklaracija Srbije i RS.

“Ponovo ćemo se vratiti u prošlost… Kada je uspostavljena i tzv. srpska republika BiH devedesetih, odmah su potom Mate Boban i kompanija počeli afirmirati ideju tzv. Herceg-Bosne koja je, navodno, jedna prihvatljiva za bh. Hrvate. Krajem 1991. godine je HZ Herceg-Bosna, nevladina i  kulturna zajednica poprimila oblik paradržave. Sve upakirano u suradnji s Karadžićem i vodstvom tzv. srpske republike u BiH, paradržave ustvari. Temelji svega su Karađorđevo. Ideje iza Karađorđeva, ideje Franje Tuđmna i Slobodana Miloševića su i dalje žive u hrvatskim i srpskim strankama u BiH”, zaključio je Pejić za INS.

Faruk Vele (INS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku